Při návštěvě hradu Buchlova nezapomeňte přidat procházku po lesnické naučné stezce

Nejen nakouknout do historie při prohlídce hradu Buchlova, ale připomenout si také, co vše se může odehrávat v lese. To nabízí nejznámější místo Chřibů.

Po delší době se mi zachtělo navštívit hrad Buchlov. Místo prohlídky známé historické stavby v Chřibech jsem se nakonec rozhodla projít si trasu lesnické naučné stezky Okolo Buchlova. Zatím jsem o ní jenom slyšela, nic víc, a to byla otevřena už v roce 2011. Ani tentokrát jsem sice neměla v plánu cíl výletu měnit, ovšem když jsem zahlédla skupinku turistů, která nešla k hradu ale pryč od areálu, došlo mi, že mají namířeno právě na naučnou stezku. A bylo rozhodnuto.

Čtěte také

Na uvítací tabuli, která je u tamního parkoviště, jsem se dočetla, že trasa nemá ani tři kilometry, a lemuje ji jedenáct informačních panelů. Stezku zřídila Lesní správa Buchlovice, aby návštěvníky této části Chřibů seznámila s tím, co všechno se v lese odehrává. Jaké jsou v něm stromy, rostliny, zvířata, jak a proč se těží dřevo a jaké jsou v něm přírodní a historické památky. Na tabuli je mimo jiné i plánek trasy, takže každý hned vidí, že je to skutečně okružní cesta, která vede okolo Buchlova a obchází nedaleký vrch Modla s kaplí svaté Barbory. Start i cíl je na parkovišti pod hradem.

Začátek trasy je nenáročný. Druhá informační tabule není daleko od startu, ale kdo by si potřeboval odpočinout, může, a to nejenom v tomto úseku. U každého zastavení je posezení a taky dřevěné plastiky zvířat, která v chřibských lesích žijí. Jistě si umíte představit, jakou radost z nich mají děti. Dokonce si na ně mohou i sednout.

Další úsek stezky už vede do kopce a prochází kolem přírodní památky Barborka, kde jsou pískovcové skály. Pak už se stoupá k vrchu Modla s kaplí sv. Barbory. Přímo k ní ale stezka nevede, dá se k ní dojít po neznačené cestě. Na trase je informační tabule s číslem 8 a údaji o ochraně přírody. O kapli tam zmínka není. Tak je pro vás doplním. Kaple je ze 17. století, má křížový půdorys a je to vlastně hrobka bývalých majitelů buchlovického panství Petřvaldů a Berchtoldů. Ještě doporučuji dojít až k 11. zastavení, je u Čertova sedla. To je skalka u cesty a taky jedno z tajemných míst Chřibů s pověstí, která je napsána na informační tabuli. Traduje se, že ve skále je důlek, v kterém seděl čert a naproti měl kamennou pokladnu. Říká se jí Čertova kasa.

Pokud byste si chtěli trasu projít, pak musíte vědět, že vede lesním místy nezpevněným terénem, a proto je dobré mít pevnou obuv.

Hezký den přeje Věra Hotařová

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Spustit audio

Související