Pozor, jdou k vám Sověti. Novinářku Marii Woodhamsovou vzbudila při okupaci maminka

Marie Woodhamsová pracovala po roce 1989 jako zahraniční zpravodajka Českého rozhlasu ve Vídni.

Novinářku Marii Woodhamsovou probudila 21. srpna 1968 brzy ráno maminka.

„Vzpomínám si, jak říkala, musíš jít hned do rozhlasu. Když jsem pak přišla k budově, stál tam už pán, který plakal a přinesl petici proti vstupu okupantů,“ vzpomíná rozhlasová novinářka na první setkání s invazí v obsazeném Gottwaldově.

A v rozhlase zněly neustále telefony. „Někdo volal, pozor jdou k vám Sověti. Třásla jsem se strachy, měla jsem malé děti,“ popisuje situaci u rozhlasu Marie Woodhamsová.

Když vyhlédla s kolegyní z okna, tak viděla, jak se kolem rozhlasu plazí vojáci. „Říkala jsem si, jestli ještě uvidím děti. Do budovy ale nakonec přišli až oficíři, kteří chtěli vědět, kdo všechno v ní pracuje,“ vzpomíná novinářka.

Gottwaldovský rozhlas pak vysílal tajně z různých míst, aby jej okupanti nenašli.

„Po letech jsme byli na návštěvě ve Švédsku a dostali jsme se do rodiny, ve které se mluvilo slovensky. Když jsem říkala, že jsem pracovala v Gottwaldově v rozhlase, tak pán přinesl celou složku, kde si zapisoval celé vysílání z Gottwaldova,““ vzpomíná Marie Woodhamsová.

Ta se provdala za Angličana a odstěhovala se do Vídně. Rozhlas ale musela opustit. Zpět se pak vrátila po roce 1989 jako zahraniční zpravodajka z Rakouska.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Související