Potit se budete! Touhu hýbat se vzbuzují novinky od Georgie & Joe, Aid Kida nebo Skepty

25. leden 2024

Pražský producent Aid Kid se v Miláně seznámil s estonskou zpěvačkou Kitty Florentine a na jaro chystají společné EP. Do playlistu Radia Wave se po delší době vrací také americký hudebník Helado Negro, který zbrojí na novou desku. Návrat hlásí i punkové královny Sleater-Kinney. Nechybí britská zpěvačka Rachel Chinouriri či zbrusu nové duo Georgie & Joe, u jehož debutového singlu Student určitě propotíte triko. Novinkovou selekci uzavírá rapper Skepta se singlem Jangrova!

Georgie & Joe – Student

Credits: Georgia Hoare, Joe Bedell-Brill
Label: foundation.fm
Album: Student single

Georgie & Joe jsou nová dvojice z východolondýnského Hackney – první je zpěvačka, druhý je producent. Píšou maximalistické popové songy, které si berou inspiraci v hyperpopu. Jejich debutový singl Student spoluprodukoval Bullion a odkazuje se na UK garage-pop ze začátku tisíciletí. „Hráli jsme si se synťáky a Georgie začala improvizovat s větou ‚I got a song that'll make you sweat‘ a sedlo si to perfektně,“ vysvětluje Joe. Píseň prý nazvali Student, protože byli zrovna v Berlíně a naučili se německé slovo Studentin. „Vznikla rychle, z pocitu zamilovanosti a touhy po tanci,“ dodává Joe.

Helado Negro – Best For You and Me

Credits: Roberto Carlos Lange
Label: 4AD
Album: Phasor

V listopadu 2019 uhranul Helado Negro návštěvníky Radio Wave Stimul Festivalu v smíchovské MeetFactory. Přijel tehdy po úspěšné desce This Is How You Smile, která mu díky pozitivní recenzi na Pitchforku otevřela nové kariérní možnosti, byť už měl tehdy skoro čtyřicet. Následně podepsal smlouvu u 4AD, kde vydal desku Far In. Letos v únoru na ni naváže novinkou Phasor. Deska je inspirovaná loňskou návštěvou University of Illinois, kde Helado Negro obdivoval historicky první skladatelský stroj Sal-Mar (vznikl na konci šedesátých let). Druhý singl z desky nazvaný Best For You and Me je ale konkrétně o rozpadu manželství jeho rodičů. Hravá píseň s rytmem připomínajícím sambu je něžná a zároveň smutná.

Aid Kid & Kitty Florentine – Balance

Credits: Hanna Selgis, Ondřej Mikula
Label: self-released
Album: Balance single

Pražský producent Aid Kid se ve skladbě Balance spojil s estonskou zpěvačkou Kitty Florentine. Je to první vlaštovka z jejich společného EP, které vyjde letos na jaře. Hudebníci se potkali v Miláně, kde oba vystupovali v rámci festivalu Liveurope. „Jsem moc šťastná, že jsme měli čas a zájem spolu tvořit, bylo to velmi příjemné a jednoduše jsme našli společnou řeč,“ říká Florentine ke spolupráci. Píseň Balance je podle ní o obtížích najít pevný základ v nekonečném běhu života, v němž není nic stabilního a nic nepočká. „Jedinou pravdou je neustálý pohyb, růst, ničení a stávání se,“ dodává.

Sleater-Kinney – Untidy Creature

Credits: Carrie Brownstein, Corin Tucker
Label: Loma Vista
Album: Little Rope

Máme tu týden silných počinů od ženských rockových legend. Se skvělým singlem se přihlásila Kim Gordon, album vyjde v březnu. A povedenou desku pustily do světa i punkové královny Sleater-Kinney. Album Little Rope bylo inspirované tragickou smrtí rodičů Carrie Brownstein při autonehodě v Itálii. Hudebnice každopádně truchlí po svém – energicky, naštvaně a se silnými bangery. Do rotace nasazujeme skladbu skladbu Untidy Creature s hymnickým kytarovým hookem. „Slyšela jsem cvaknutí malého zámku, zavřu oči a ty najdeš západku,“ zpívá se tu.

Rachel Chinouriri – Never Need Me

Credits: Glen Roberts, Jonny Coffer, Oli Bayston, Rachel Chinouriri, Rich Turvey
Label: Parlophone UK
Album: What a Devastating Turn of Events

Rachel Chinouriri sledujeme na Radiu Wave už delší dobu. První skladby na svém SoundCloudu vydala už v roce 2018 a od té doby vydala několik EPček a mini album. Dlouhohrající debut ale přichází na řadu až letos. Jmenovat se bude What a Devastating Turn of Events, vyjde 3. května a objeví se na něm i novinka Never Need Me. Všechny typické přísady jsou tu přítomné: dojemná upřímnost, výrazný vokální projev a prožitá melancholie vám snad, stejně jako nám, učaruje. V klipu k písni se navíc objeví i hvězdná Florence Pugh, která se prý Chinouriri ozvala sama přes sociální sítě poté, co delší dobu poslouchala její skladby.

Skepta, ODUMODUBLVCK & Idris Elba – Jangrova

Credits: Joseph Olaitan Adenuga Jr., Idrissa Elba, Tochukwu Gbubemi Ojogwu
Label: Epic Records UK
Album: Jangrova single

Britský rapper a producent Skepta, který v poslední době koketoval i s housem, si na nový singl Jangrova přizval rapujícího hollywoodského herce Idrise Elbu a nigerijského hudebníka ODUMODUBLVCKa. Energický grime reinterpretuje yorubskou dětskou říkanku Jangolova a pojí ji se samplem afro-popového hitu stejného jména od Waconzyho a Banky W. Track předchází vydání filmu Tribal Mark, v němž Skepta debutoval jako režisér. Snímek bude sledovat příběh nigerijského imigranta při cestě do Londýna, zkoumá témata identity a systematického útlaku. Tribal Mark bude prvním filmem, který vyjde pod Skeptovou produkční společností 1PLUS1.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.