Pořád jsou nemocnice, kde vás vyhodí od rok a půl starého dítěte s tím, že „už je velkej“

17. duben 2024

„Kampaň nevyřeší vyhořelost zdravotníků, ale může zkusit něco malinko přenastavit. Jsou to často drobnosti. Lékařka si třeba nedovede představit, že u dítěte rodič může v nemocnici spát. Ale co když dáme vedle rozkládací křeslo? Že se nevejde? Co když tuhle skříň trochu posuneme? Jde o malé krůčky,“ říká Petra Sovová o kampani Být spolu je normální.

Informační kampaň Být spolu je normální má za cíl normalizovat přítomnost rodičů s dětmi v nemocnicích a při vyšetření. „Nelze se odvolávat na to, že tam to dítě necháme samotné, protože my jsme to taky kdysi přežili. Přála bych si, aby všichni pochopili, že rodiče nejsou návštěva a že být v takovou chvíli spolu je normální,“ říká spoluautorka kampaně Ágnes Bučinská Němečková. „Rodič pomůže. Vezme na sebe velkou část pečovatelské práce. Dítě zakryje, přečte mu pohádku, pohlídá, jestli pije, jestli mu nestoupá teplota,“ dodává.

„Doporučuju rodičům vědět základní legislativní gros, stejně jako v jiných životních situacích. A pak bych doporučila prozkoumat metodu pozitivní komunikace, a tu přetavit do laskavé neústupnosti. Rodiče, kteří svoji přítomnost prezentují jako samozřejmost, mají často půlku vyjednávání hotovou,“ doplňuje Petra Sovová.

„Můžu na něčem trvat a zároveň se zajímat o to, jak nejlíp to udělat. Svoje dítě neopustím, jak vám to tedy můžu usnadnit? Nemáte lehátko? Nevadí, spokojím se s židlí,“ dává příklad Petra. „Pak se krůček po krůčku můžu dostat do situace, že vedle dítěte v klidu přespím, i když to tahle nemocnice ještě nikdy nezažila.“

„Pořád jsou nemocnice, kde vás vyhodí od rok a půl starého onkologicky nemocného dítěte s tím, že ‚už je velkej, zvládne to, přijďte zítra‘,“ vyjmenovává Ágnes nejsložitější případy ze své praxe. „Objíždíme spolu nemocnice a často je to velká radost, co už která nemocnice ušla a dokázala, jak se snaží být vstřícná,“ dodává Petra Sovová.

V čem všem je v Česku nejlepší nemocnice v Havířově? Jak správně v nemocnici komunikovat? Poslechněte si Houpačky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.