Po 13 letech hádek začne miliardová stavba dálnice D49 z Hulína do Fryštáku. Stavební stroje na ni vyjedou po víkendu

10. prosinec 2021 15:23

Výbudování úseku z Hulína do Fryštáku zajistí sdružení společností Skanska, Eurovia, Metrostav, DSP a Porr, trvat by měla zhruba tři roky. Náklady činí téměř 5,6 miliardy korun bez DPH.

Staveniště dálnice D49 z Hulína do Fryštáku dnes předalo Ředitelství silnic a dálnic stavebním firmám. Na Twitteru to potvrdil ředitel dálničního ředitelství Radek Mátl.

Podle něj tak po třinácti letech sporů konečně začne výstavba této části dálnice.

Výbudování úseku z Hulína do Fryštáku, který bude přes 17 kilometrů dlouhý, tak zajistí sdružení společností Skanska, Eurovia, Metrostav, DSP a Porr, trvat by měla zhruba tři roky.

Náklady jsou téměř 5,6 miliardy korun bez DPH. Firmy začnou pracovat podle Mátla v pondělí. "Stavební práce na dlouho blokovaném úseku dálnice D49 Hulín - Fryšták začnou od nového týdne," uvedl dnes na twitteru minsitr dopravy Karel Havlíček.

První řidiči by se po novém úseku mohli projet koncem roku 2024. 

Ekologické sdružení přitom chtějí proti povolení stavby v lednu podat žalobu.

Dálnice D49 má v budoucnu spojit střední a východní Moravu se západním Slovenskem. Od Hulína povede kolem Fryštáku a Zlína k Horní Lidči na Vsetínsku a do slovenské Lysé pod Makytou. ŘSD stavbu dálnice slavnostně zahajovalo už v září 2008. 

Spustit audio

Související