Písničkář Pavel Dobeš odkojený Ostravicí, chodí už 30 let kolem Labe

4. srpen 2015
Regionální scéna

Známé muzikantské osobnosti jsou našimi hosty každé pondělí po 18. hodině. Ano, řeč je o pořadu Regionální scéna. Buďme konkrétní - 3. srpna 2015 zazpívá a promluví o životě Pavel Dobeš. Zpěvák, odkojený Ostravicí, chodí už 30 let kolem Labe a to ho spolehlivě přivede i k nám do studia.

Navzdory tomu, že ho teď nezdobí nové aktuální album, stále jezdí rozdávat radost svými písněmi a témat k zamyšlení má vždycky dost.

Spolu s vámi se těší a k poslechu srdečně zve autor pořadu František Mifek.

Pavel Dobeš vystudoval střední průmyslovou školu elektrotechnickou. Původním povoláním je provozní elektromontér, vystřídal však několik dalších profesí, např. strojník, dělník u vysokých pecí, technický referent, energetik, pomocný skladový dělník, elektrikář.

V polovině 80. let 20. století se usadil v Hradci Králové, kde žije dodnes.

Pavel Dobeš

V 60. letech 20. století hrál v Ostravě bigbeat. V dalších letech se orientoval na country a folkovou hudbu. Přechod k folku je spojen s prvním vystoupením na festivalu Folkový kolotoč v roce 1983.

Čtěte také

U Pavla Dobeše dominuje vlastní tvorba, interpretovaná za doprovodu akustické kytary. Písně jsou melodicky i harmonicky velmi prosté, hlavní důraz je kladen na text, kytara hraje doprovodnou roli.


Zvětšit mapu
autor: František Mifek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.