Péče o pacienty s roztroušenou sklerózou bude kvalitnější. Ve Zlíně bude vysoce specializovaného pracoviště

Pro pacienty ze Zlínského kraje získá vyšší akreditaci MS centrum, které je součástí zlínské krajské nemocnice. Jiné v regionu není. Navštěvuje ho 450 nemocných.

Péče o pacienty s roztroušenou sklerózou by mohla být od letošního roku kvalitnější a dostupnější. Zajistit to mají vysoce specializovaná centra na léčbu této nemoci. Momentálně se o pacienty stará patnáct center, léčba v nich se často liší. Právě ona dostanou zvýšený statut - plus dvě nová, například v Liberci. Pro pacienty ze Zlínského kraje získá vyšší akreditaci MS centrum, které je součástí zlínské krajské nemocnice. Jiné v regionu není. Navštěvuje ho čtyři sta padesát nemocných.

„Začalo to tak, že jsem najednou přestala vidět na pravé oko,“ vzpomíná paní Lenka ze Zlínska. Tehdy jí bylo patnáct let. Dnes čtyřicet let. Musí na sebe dávat pozor. „Každou infekci musím pořádně přeléčit, takže když jsem třeba nachlazená, musím být aspoň týden v pracovní neschopnosti,“ uvedla. Paní Lenka je učitelkou. O její chorobě nevědí její žáci ani kolegové. Nejvíc ji nemoc omezovala po porodu dětí. „Po porodu prvního i druhého dítěte jsem měla ataky, že jsem se cítila osláblá, nemohla jsem pohnout rukama a hůř se mi chodilo. Po druhém dítěti jsem zase začínala špatně vidět,“ popsala paní Lenka.

Beru každý den jednu tabletku. Dříve jsem si píchala injekce, ale pak jsem z toho měla kvůli vpichům nerovnosti ve svalech, tak z toho důvodu jsem přešla na tabletky.
Lenka, pacientka s roztroušenou sklerózou

Sympatická učitelka patří k těm šťastnějším, kteří nemusí docházet na infúzní léčbu. „Beru každý den jednu tabletku. Dříve jsem si píchala injekce, ale pak jsem z toho měla kvůli vpichům nerovnosti ve svalech, tak z toho důvodu jsem přešla na tabletky,“ vysvětlila. Pro pacienty s roztroušenou sklerózou je velkým nepřítelem stres. Pomáhají jim medikamenty, infúze a pravidelné cvičení.

Cvičení je pro lidi s roztroušenou sklerózou nezbytné

„Pro lidi, kteří jsou zrovna v kortikoidové léčbě, je úplně nejlepší bazén, potom cvičení na balančních plochách, to především u lidí, kteří mají nestabilitu,“ připomíná Marcela Piknová, vrchní fyzioterapeutka Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Nemocným prospívá každodenní cvičení doma. „Vždy se cvičení odvíjí od toho, jaké mají problémy. Paleta problémů u této choroby je obrovská. Od závratí, nestability, bolestí končetin, výpadku některých nervových skupin až po svalové skupiny,“ vyjmenovala.

Zlínské MS centrum pro léčbu roztroušené sklerózy získá v příštích měsících statut vysoce specializovaného pracoviště. To znamená například přesně daný počet zaměstnanců, psychoterapeutů, fyzioterapeutů a zdravotních sester. Vedoucí lékařkou by měla zůstat Eva Recmanová. „Dvě naše sestřičky musely absolvovat speciální školení se zaměřením na roztroušenou sklerózu. Dále jsme museli přeškolit našeho psychoterapeuta a fyzioterapeutka je už školená,“ přiblížila Recmanová.

Zlínské MS Centrum

Centrum poskytne garantovanou péči a také zajistí její financování v plném rozsahu. Momentálně se občas stává, že se MS centrum dostane nad měsíční finanční limit a nemůže předepisovat léky na tři měsíce, ale pouze na jeden. „Vydáváme pouze jedno balení léků na jeden měsíc namísto tří, abychom se vešli do toho balíku. To je problém, které je nepříjemný zejména pro pacienty, ale i pro nás, protože je to pro nás více práce a pro pacienty více návštěv u lékaře,“ vysvětlila Eva Recmanová.

Léčba jednoho pacienta stojí zdravotní pojišťovny ročně stovky tisíc korun. Ve výjimečných případech i přes 800 tisíc korun. Roztroušená skleróza je chronické autoimunitní onemocnění, při kterém lidský imunitní systém napadá centrální nervovou soustavu. Postihuje více ženy než muže a nedá se vyléčit.

autor: pes
Spustit audio

Související