Pavla Horáková: Ledňáčci a hejlové

22. leden 2024

Touto dobou, jako každý rok, už velká část novoročních předsevzetí nejspíš vzala zasvé. Pokud si dobře vzpomínám, své první a poslední předsevzetí v životě jsem vyslovila na Silvestra roku 1995. Vlastně to možná bylo spíš přání než předsevzetí.

Hodlala jsem v nadcházejícím roce pohádkově zbohatnout. A jelikož se tak nestalo, zlomila jsem nad předsevzetími hůl a od té doby si tu jedinečnou příležitost na přelomu roku nechávám ujít.

Čtěte také

Ale zjevně podle sebe nemůžu soudit ostatní. Pokud by si lidé na Nový rok nevytyčovali cíle a nestanovovali laťky, neexistoval by fenomén takzvaných ledňáčků, tedy lidí, kteří si v lednu zřizují členství v posilovnách, abonentky v plaveckých bazénech a jiných sportovištích, přijdou dvakrát třikrát a pak už je tam nikdo nevidí, takže se ke svým strojům a do svých drah mohou vrátit vytrvalí členové.

Fenomén ledňáčků má jistě co do činění i s vánoční nestřídmostí. „Průměrný Čech přibere přes svátky dva až pět kilogramů. Jak jste na tom vy?“ píše mi v prvním lednovém mailu klinika estetické medicíny. Zpráva s hlavičkou „Naplánujte si svá novoroční předsevzetí efektivně“ pokračuje nabídkou speciálních slev na radikální hubnutí pomocí žaludečního balonku, redukci celulitidy a formování postavy pomocí radiofrekvence, magnetické energie a mrazu.

Čtěte také

Upřímně řečeno nevím, jak je fyzicky možné přibrat tolik hmoty za týden. Mám-li věřit uvedeným číslům, blíží se kýženému váhovému přírůstku prasat ve výkrmu, jak jsem se dočetla na chovatelských stránkách. Vánoce se dávno vzdálily spiritualitě a staly se svátky obžerství, po nichž následuje lednové pokání a sebetrestání.

To vše za hlasitého povzbuzování korporací, které na všem dovedou vydělat. Nejdřív konzumenty přesvědčí, co všechno musejí přes svátky navařit a sníst, poté v nich vyvolají pocit provinění a vzápětí jim nabídnou, že z nich za úplatu jejich hříchy opět sejmou. A tak od začátku roku nestačím skrývat a blokovat reklamy, které na mě velcí i malí internetoví inzerenti hrnou.

Čtěte také

Za výhodnou cenu si můžu stáhnout aplikaci se cviky na odstranění druhé brady a jinou na zpevnění sulcovitých stehen. Nabízejí mi preventivní metabolickou prohlídku, jelikož nadváha je rizikovým faktorem diabetu, srdečních a nádorových onemocnění. Slibují otestovat metabolismus a odhalit důvody ukládání tuků. Pak jsou tu reklamy na přerušovaný půst, pilates u stěny a hubnutí tancem nebo chůzí na místě.

S padesátiprocentní slevou, která (pozor!) brzy vyprší, se můžu vydat na hypnoterapeutickou cestu transformace nejen za účelem odtučnění, ale na sezeních mi pomohou přestat kouřit, omezit pití, odstranit úzkosti, zlepšit spánek, podpořit osobní růst a mnoho dalšího.

„Obnovte svou péči o pleť,“ upomíná mě jiný inzerát a nabízí korekci obličejových kontur a podobné zkrášlovací procedury. Další slibuje, že mě zbaví prokrastinace, jiný mi nabízí zlepšení zdravotní a duševní kondice pomocí vitamínů a druhý totéž, ovšem s použitím mikrodávek psychedelik.

Čtěte také

Pokud někdo chce na svém novém já pracovat skutečně celostně, jsou tu novoroční slevy na čtení z ruky a nalezení vhodného partnera podle horoskopu či vytvoření jeho podobizny pomocí automatické kresby. Vše pochopitelně v limitované nabídce.

Vykukové na lovu ledňáčků či spíš hejlů si v těchto týdnech přicházejí na své, než výčitky svědomí z Vánoc i nadšení z nového začátku vyprchají a život se navrátí do běžných kolejí. Jisté je, že než se rok s rokem sejde, budu jejich reklamy blokovat nanovo.

autor: Pavla Horáková
Spustit audio