Papírový stromeček a pár sladkostí. Vánoce v mírovské věznici se příliš neliší od všedních dní

23. prosinec 2017

Papírový stromeček, řízek se salátem a pár sladkostí. Téměř čtyři stovky odsouzených stráví letos Štědrý den ve věznici Mírov na Šumpersku. Kromě svátečního jídla a pestřejší nabídky aktivit ale skoro nepoznají, že jsou Vánoce. Žádné výjimky nebudou mít ani strážní.

„Spíš je to tom, jak je člověk odloučený od svých blízkých. Není to jednoduché. Nejhorší byly asi ty první Vánoce. Potom už je to jednodušší,“ říká pan Petr, který prožije už třetí Vánoce v jedné z cel mírovské věznice.

Stejně jako další odsouzené ho nečeká žádné cukroví ani dárky nebo opravdový stromeček. Umí ale improvizovat. „Snažíme se i se spoluodsouzenými udělat si vánoční atmosféru. Ne že bychom měli stromeček a pod ním dárečky, ale máme vyrobený takový papírový stromeček, rozevírací. Jako dárek si dáme něco symbolického,“ dodává.

Přeci jen ale vězni poznají Štědrý den mezi těmi ostatními, které se za zdmi hradu slévají dohromady. A to díky jídelníčku a vánočnímu balíčku. „Jeho součástí bude mletá káva, krabička čaje, tři druhy ovoce, perník a oplatky. Na večeři budou mít řízek a bramborový salát,“ popisuje Tomáš Tretiník, který má na starosti stravování ve věznici.

Během adventu mají odsouzení podle mluvčího Romana Mišáka i více možností, jak trávit volný čas, a můžou navštívit i několik akcí: „Co se týče oblasti aktivit, které nám organizují duchovní, tak tady máme koncerty různých skupin. Potom aktivity vědomostní, různé soutěže a kvízy. A aktivity sportovní, což jsou turnaje v šachu a stolním tenise nebo soutěže v rámci kondičního cvičení.“

O svátcích nebudou za vězni chodit návštěvy častěji. Některým ale jejich blízcí právě v období Vánoc posílají jeden ze svou balíků, na které mají během roku nárok. Výjimkou nejsou ani menší dárky. Třeba pan Petr si pod papírovým stromečkem rozbalí knihu o včelaření.

autor: ahe
Spustit audio