Papírny Větřní jsou po 1. čtvrtletí ziskové

3. červen 2003

Zisk firmy JIP - Papírny Větřní, která je dceřinou společností Jihočeských papíren (JIP), dosáhl za letošní první čtvrtletí 18,193 milionu korun. Podle finančního ředitele Lubomíra Lojdy se hospodářský výsledek proti stejnému období roku 2002 zlepšil o 18 milionů.

Mezi důvody zlepšení výsledků patří především stabilizovaný provoz papírenských strojů, poměrně stabilní kurz koruny v prvním čtvrtletí roku a úspora nákladů, vysvětlil Lojda. Naopak negativně hospodaření ovlivňovaly ceny magazínových papírů, které zatím nedosahují plánovaných hodnot. Problémem je podle něj také to, že situace na trzích papíru nyní neumožňuje promítnout do cen růst cen buničiny. Loni vykázala společnost ztrátu 806 milionů korun, kterou ovlivnily opravné položky za 700 milionů. Dceřiná společnost JIP - Papírny Větřní má dvě divize, a to Roto a Papírna. Papírna vyrobila loni asi 28.000 tun balicích papírů, v letošním prvním čtvrtletí její produkce činila 7330 tun. Klíčovou je pro společnost divize Roto, která se zaměřuje na výrobu magazínových papírů. Loni jich vyrobila 47.000 tun, za letošní první tři měsíce 11.929 tun.

Mateřská společnost JIP, pod níž dříve spadala velká skupina, má už jen dvě dcery, a to JIP - Papírny Větřní a JIP - Papírny Vrané. Papírny Vrané jsou v likvidaci. Loni se holdingu podařilo prodat papírny v Loučovicích a v Červené Řečici, ale pro společnost ve Větřní se dosud nový vlastník nenašel.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio