Osmi nákladním autům z deseti naměří celníci nadváhu

19. červenec 2019 14:45

Celní správa v Pardubickém kraji se v posledních dnech víc zaměřila na kontrolu hmotnosti vozidel. Výsledek: osm z deseti kontrolovaných řidičů jelo s autem těžším, než připouští technický průkaz.

„Rekordmanem“ se stal šofér, jehož dodávka vážila skoro sedm tun, podle dokladů ale byla maximální přípustná hmotnost jen 3,5 tuny, řidič na místě dostal nejvyšší možnou pokutu a musel auto odstavit.

Celníci kontrolují především hlavní tahy, kudy jezdí nejvíc vozidel. Vytipované auto nejdřív zastaví. Zkontrolují doklady a nákladový prostor. „Když je z dokladů i z nákladu patrné, že je vozidlo přetížené, jede s námi na certifikované místo, kde můžeme měření provádět,“ popisuje praxi celník ze silniční hlídky. „Samozřejmě se může stát, že se podle dokladů dopočítáme, že vozidlo nejspíš přetížené nebude, pak ho necháme jet dál,“ dodává.

Kontrola probíhá tak, že řidič postupně najíždí jednotlivými nápravami na mobilní váhu. „Přední náprava je 1100 kilo, druhá náprava 3400 kilo, celkem 4500 kilo a pán může mít 3500 kilo, takže to máme rovnou tunu,“ komentuje průběh měření celnice.

Řidiči musí najet na váhu postupně všemi nápravami

Ponížené dodávky

Podle celníků je toto typický příklad přetíženého vozidla. Legislativa totiž umožňuje, aby dodávky měly v technickém průkazu napsané, že to jsou vozidla do 3,5 tuny a řidiči tak stačí průkaz skupiny B. Jenže samotná prázdná dodávka může vážit i víc než tři tuny, takže řidič může naložit jen pár set kilogramů, aby se do limitu vešel. Někteří to ale nerespektují.

„Stává se to, že si firmy ty dodávky takhle ponižují. Kdyby bylo v technickém průkazu, že je to vozidlo nad tři a půl tuny, tak už na to doklady skupiny B nestačí, musel by mít céčko. Takhle si tam může dát jen málo věcí, aby se do tří a půl tuny vešel, a tady pán se přesně z tohoto důvodu o tunu nevešel“ doplňuje celník.

„Pokuta byla uložena 5 tisíc korun blokově řidiči na místě, řidič ji uhradil a dopravce bude postoupen na místní úřad, další sankci vyměří městský úřad, odbor dopravy,“ říká k výsledku kontroly celník.

Vážení provádí počítač, který do celkového výsledku započítá i možnou odchylku měřidel a také určitou toleranci. Pokud je ale přetížení vozidla opravdu velké, musí ho řidič odstavit na dvoře Celní správy a zajistit si přeložení převáženého materiálu.

Celníci mohou na místě uložit pokutu až 15 tisíc korun.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související