Originální chlebíčky na Silvestra? Zkuste ty prvorepublikové

30. prosinec 2022

Obložené chlebíčky vymyslel Jan Paukert, rodák z Ústí nad Orlicí. Chlebíčky z jeho pražského lahůdkářství zachutnaly i prezidentu Masarykovi, Vlastovi Burianovi a dalším umělcům a hercům.

Dnes už na Národní třídě tohle vyhlášené lahůdkářství nenajdete, ale chlebíčky přetrvávají v jídelníčku už více než sto let.

Živnostník, Srdcař roku 2022 Pardubického kraje, vyhlášený kuchař a orlickoústecký patriot František Rybka se přišel den před Silvestrem podělit do studia Českého rozhlasu Pardubice o své kulinářské dovednosti. A tématem číslo jedna byly právě obložené chlebíčky.

Půlka s máslem, půlka se salátem

Pokud byste si chtěli připravit prvorepublikový chlebíček tak, jak ho vytvářeli v lahůdkářství Jana Paukerta, postačí vám veka, máslo, bramborový salát, šunka, uherský salám, vajíčko a petrželka.

„Základ je stále stejný. Ten úplně původní chlebíček tvořila veka, na kterou se z jedné poloviny namazalo máslo, na druhou polovinu bramborový salát. Na máslo se dával uherský salám, kousek vajíčka a petrželka, na bramborový salát šunka,“ popisuje prvorepublikový chlebíček František Rybka.

Zároveň ale dodává, že je důležité hledat nové cesty i v přípravě tradičních chlebíčků. Proto se po domluvě s vedením orlickoústeckého muzea bude jednou za dva roky konat chlebíčková soutěž na počest tamního rodáka Jana Paukerta. Můžete si takovou soutěž vymyslet i pro vaše přátele a oslavit tak Silvestra originálními výtvory. Přejeme vám hodně fantazie a radostného prožívání posledního dne v roce u společného stolu.

Slané kremrole nebo domácí hranolky

Tvaroh se dá kombinovat podle Františka Rybky s čímkoliv a jakkoliv. Můžete vyzkoušet i něco netradičního. Třeba naplnit kremrole tvarohem umíchaným s paprikou nebo pažitkou na slano. Z jedné strany pak ozdobit paprikou, z druhé okurkou, aby to lahodilo i oku.

Vynikající jsou po domácku vyrobené bramborové hranolky. Dá to sice více práce, ale je to originální.

„Tvaroh se dá kombinovat s tuňákem, lososem, zeleninou, česnekem, vajíčkem, křenem…někomu chutná avokádová pomazánka, jinému ta z odleželých tvarůžků. K nim stačí přidat trochu čerstvého sýra, cibule, soli a mleté papriky, zamíchat a mazat na tousty, kanapky nebo topinky. Ale topinka by měla být vždy čerstvá, musíte ji zkrátka hned sníst,“ radí kuchař Rybka. 

Spustit audio

Související