Originální chlebíčky na Silvestra? Zkuste ty prvorepublikové
Obložené chlebíčky vymyslel Jan Paukert, rodák z Ústí nad Orlicí. Chlebíčky z jeho pražského lahůdkářství zachutnaly i prezidentu Masarykovi, Vlastovi Burianovi a dalším umělcům a hercům.
Dnes už na Národní třídě tohle vyhlášené lahůdkářství nenajdete, ale chlebíčky přetrvávají v jídelníčku už více než sto let.
Živnostník, Srdcař roku 2022 Pardubického kraje, vyhlášený kuchař a orlickoústecký patriot František Rybka se přišel den před Silvestrem podělit do studia Českého rozhlasu Pardubice o své kulinářské dovednosti. A tématem číslo jedna byly právě obložené chlebíčky.
Půlka s máslem, půlka se salátem
Pokud byste si chtěli připravit prvorepublikový chlebíček tak, jak ho vytvářeli v lahůdkářství Jana Paukerta, postačí vám veka, máslo, bramborový salát, šunka, uherský salám, vajíčko a petrželka.
„Základ je stále stejný. Ten úplně původní chlebíček tvořila veka, na kterou se z jedné poloviny namazalo máslo, na druhou polovinu bramborový salát. Na máslo se dával uherský salám, kousek vajíčka a petrželka, na bramborový salát šunka,“ popisuje prvorepublikový chlebíček František Rybka.
Zároveň ale dodává, že je důležité hledat nové cesty i v přípravě tradičních chlebíčků. Proto se po domluvě s vedením orlickoústeckého muzea bude jednou za dva roky konat chlebíčková soutěž na počest tamního rodáka Jana Paukerta. Můžete si takovou soutěž vymyslet i pro vaše přátele a oslavit tak Silvestra originálními výtvory. Přejeme vám hodně fantazie a radostného prožívání posledního dne v roce u společného stolu.
Slané kremrole nebo domácí hranolky
Tvaroh se dá kombinovat podle Františka Rybky s čímkoliv a jakkoliv. Můžete vyzkoušet i něco netradičního. Třeba naplnit kremrole tvarohem umíchaným s paprikou nebo pažitkou na slano. Z jedné strany pak ozdobit paprikou, z druhé okurkou, aby to lahodilo i oku.
Vynikající jsou po domácku vyrobené bramborové hranolky. Dá to sice více práce, ale je to originální.
„Tvaroh se dá kombinovat s tuňákem, lososem, zeleninou, česnekem, vajíčkem, křenem…někomu chutná avokádová pomazánka, jinému ta z odleželých tvarůžků. K nim stačí přidat trochu čerstvého sýra, cibule, soli a mleté papriky, zamíchat a mazat na tousty, kanapky nebo topinky. Ale topinka by měla být vždy čerstvá, musíte ji zkrátka hned sníst,“ radí kuchař Rybka.
Související
-
Silvestr s bublinkami? Kvalitní sekty poznáte i podle ceny
Šumivá vína k pití na celý večer? Podle pardubického znalce vín Romana Nimmertondla je možné zvolit kvalitní sekty k popíjení po celý den.
-
Obložené chlebíčky včera a dnes. Miloval je i Vlasta Burian
Obložený chlebíček je synonymem oslav a setkání. Na chlebu obloženém masem si prý pochutnával už Napoleon, na naše území „chlebíčky“ dorazily přes Německo až ve dru...
-
Jednohubky ocení labužníci, lingvisté i pořadatelé akcí
Krásné slovo jednohubky vystihuje podstatu, proč jsou malé dobroty oblíbené. Dáte je najednou do úst, čímž odpadají starosti o distingovanou konzumaci.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.