Odlehčovací služba v Honkově ulici v Hradci Králové posloužila za rok provozu bezmála 200 lidem

1. srpen 2023 08:22

O odlehčovací službu v Honkově ulici v Hradci Králové je velký zájem, aktuálně má plno až do podzimu. Služba funguje rok a zatím ji využily na dvě stovky lidí. Domov nabízí péči o lidi se sníženou soběstačností z důvodu věku, onemocnění nebo zdravotního znevýhodnění. 

Čtěte také

Rodiny, které se starají o nemocné příbuzné, tak mají možnost získat čas pro svůj vlastní odpočinek. Na místě se byla podívat reportérka Adéla Kavříková.

„Líbí se mi tady. Jsem tu poprvé, ale je to v letošním roce páté zařízení, které jsem vystřídal. Mám ambiciózní dceru, která to vyhledala.“ Jiřího Stockého jsem v domě Odlehčovací služby Honkova v Hradci Králové zastihla v průběhu společného cvičení s ostatními seniory.

Odlehčovací služba Honkova funguje už rok

Na ty, kteří se budou chtít zúčastnit, čeká později ještě vědomostní cvičení, hraní společenských her a nebo zpěv. „Pracujeme na tom, abychom dali dohromady takový trošku hudební program. Máme tady k dispozici elektrofonické klávesy, takže to je základ, a když se to bude někomu líbit, tak to můžeme rozšířit. Zatím je to ve stádiu pokusu, říká Jiří Stocký.

Čtěte také

Odlehčovací služba Honkova začala v Hradci Králové fungovat před rokem. Do dnešního dne se tady pečovatelé stihli postarat o 195 lidí. Jsou mezi nimi především senioři nebo lidé se zdravotním postižením.

„Máme tu klienty, kteří jsou zde třeba počtvrté. Vždy například na týden nebo na 14 dnů, když si rodina potřebuje odpočinout, nebo chtějí jet na dovolenou. Ale nejvíc je, když se k nám ti lidé vrací. To znamená, že se jim tady líbí, vysvětluje koordinátorka zdravotní péče Hana Kopecká.

Odlehčovací služba Honkova funguje už rok

A dodává, že maximální doba, kterou mohou lidé v Honkovce strávit, jsou tři měsíce. „Je to pro ně složité, že tu nemohou zůstat dlouho. Ale bohužel, tak to prostě je, jsme odlehčovací služba a nemůžou tady být lidé roky, není to domov pro seniory.

Čtěte také



Podle ředitele hradeckých sociálních služeb Roberta Černého je o odlehčovací službu aktuálně velký zájem. Rezervační systém je naplněný až do podzimu. „Máme 15 dvoulůžkových pokojů a 5 jednolůžkových. Pokud někdo z nějakého důvodu nenastoupí a uvolní se nám místo, tak zájemcům okamžitě dáváme vědět. A jedeme nejen podle našich možností, ale i podle akutních potřeb rodiny toho člověka.

Pobyt v odlehčovací službě vychází na 900 korun za den. Za rok fungování klienti uhradili více než 7 milionů. Provozní náklady se tady ale dostávají do desítek milionů. Odlehčovací služba patří do krajské sítě sociálních služeb a provoz je financován vyrovnávacími platbami z čerpaných dotací.

Spustit audio

Související