Očkování proti covidu i opičím neštovicím nechybí na programu hradeckých Vakcinologických dnů

30. září 2022 08:14

V kongresovém centru Aldis v Hradci Králové se koná 17. ročník Vakcinologických dnů. O čem všem budou vakcinologové a lékaři během tří dnů hovořit, to zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Dá se předpokládat, že na programu nebude chybět očkování proti koronaviru a případně i proti opičím neštovicím?

Čtěte také

Je to přesně tak. Podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka to budou jedny z hlavních témat. Ale jsou tam i další témata. „Určitě se budeme velmi významně očkování proti covidu. A to nejen dospělých, ale i dětí a těhotných žen. Potom se budeme samostatně věnovat některých závažným, život ohrožujícím infekcím, a to je očkování proti meningokokům a preumokoku."

„Budeme se ale zabývat i objevujícími se případy záškrtu v České republice a budeme se věnovat i opičím neštovicím," doplňuje Roman Chlíbek.

Kdo se vlastně téhle akce letos účastní?

Čtěte také

Očekává se účast kolem 500 lidí. Vedle vakcinologů dorazili i praktičtí lékaři a to nejen z České republiky, ale i ze Slovenska. Pokud jde o praktické lékaře, ti už se jistě těší na blok, který má být věnován odpovědím na jejich otázky a diskusi s vakcinology. Tam by mohly třeba padnout i dotazy na nové, neobvyklé postupy a přístupy k očkování.

Vakcinologické dny potrvá v Hradci Králové až do soboty 1. října zhruba do 13. hodiny.

A můžeme očekávat nějakou zásadní informaci, něco nového třeba k očkování proti koronaviru?

Čtěte také

Žádná převratná novinka, která by úplně změnila vnímání očkování nebo přinesla přelom v podobě nové vakcíny nejspíš představena nebude. Z pohledu praktických lékařů i samotných vakcinologů tu ale pár zásadních informací zazní.

Těsně před začátkem kongresu zasedal v Hradci Králové i Výbor vakcinologické společnosti, který má pro lékaře některá doporučení. Roman Chlíbek mluvil například o tom, jak aktualizovat doporučení v souvislosti s přeočkováním proti covidu.

To jsou ale všechno odborná témata. Co to může znamenat pro běžného zájemce pro očkování se v tuto chvíli tak úplně říci nedá.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související