Obžalovaný podnikatel Větrovec podal stížnost na vazbu

18. únor 2020 13:10

Krajský soud v Ústí nad Labem bude rozhodovat o stížnosti na vazbu, kterou podal podnikatel Vladislav Větrovec. Ten čelí před litoměřických soudem obžalobě z vytunelování dvou severočeských firem.

Výslechem dalšího svědka pokračoval litoměřický soud v projednávání letité kauzy dvou údajně vytunelovaných severočeských firem. Obžaloba viní z trestného činu podnikatele Vladislava Větrovce, kterému hrozí až 8 let vězení.

Soud měl na 18. února předvolané dva svědky. Vyslechl ale pouze jednoho. Ten kdysi zajišťoval autodopravu pro litoměřickou společnost Melbro a u soudu dnes popisoval, v čem jeho práce spočívala. Uvedl například, že peníze za dopravu dostával od firmy vždy včas.

Druhý z mužů se u soudu z výslechu omluvil s tím, že mu není dobře, protože je po operaci ruky a trpí bolestmi.

Čtěte také

Podle obžaloby vyvedl Vladislav Větrovec spolu s bývalým konkurzním správcem Josefem Vavřičkou 39 milionů korun ze dvou severočeských firem: potravinářské společnosti Melbro a českolipské firmy Autostar Velimex. Obě se dostaly do konkurzu a jako správce je převzal Vavřička.

Podle spisu z nich pak vyváděl peníze například přes fiktivní smlouvy, organizátorem byl podle obžaloby Větrovec.

Obžalovaný podnikatel se jednání účastnil – od 10. února je ve vazbě a k soudu ho přivedla eskorta. Podle mluvčí litoměřického soudu Terezy Wipplerové na Větrovce uvalil soud vazbu kvůli tomu, aby se nevyhýbal hlavnímu líčení.

Soud navíc musí zajistit rychlé projednání letité kauzy. Na konci dubna totiž uplyne 10 let od podání obžaloby a hrozí tak promlčení případu.

Větrovec s dalším obviněným Josefem Vavřičkou se první roky střídavě omlouvali ze zdravotních důvodů. Soud nakonec v případě Vavřičky stíhání přerušil. Bývalý konkurzní správce totiž loni zemřel.

Zatím není jasné, jak by mohl soud v kauze rozhodnout. Obhajoba stále trvá na osobním výslechu některých svědků. Obžalovaný navíc podal stížnost na vazbu, o které bude rozhodovat ústecký krajský soud – podobně, jako o námitce podjatosti, kterou obžalovaný Vladislav Větrovec podal na jednu z přísedících.

Další jednání má soud v plánu 20. února, kdy má vyslechnout dalšího svědka. Soudce už ale dnes naplánoval další termín hlavního líčení na začátek dubna.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související