O historickou Kaštanku Nasavrky málem přišly, dendrologové ji ale zachránili. Prozatím

22. říjen 2023

Nasavrky se nachází v místě, které bylo obydlené už Kelty a za Auerspergů bylo jedním z nejrozsáhlejších panství v Čechách. Jako upomínka těchto zásadních období je dnes nedaleko města keltský skanzen, přímo ve městě zachovalý pozdně renesanční zámek, ale třeba i kaštanový sad. Ostatně jedlý kaštan mají Nasavrky i ve znaku.

V obci bydlí zhruba 1700 stálých obyvatel a statut města Nasavrky znovu získaly v roce 2008. „Neplynou z toho pro nás žádné zásadní výhody, spíš jde o ten pocit. Nasavrky byly poměrně významným městem v minulosti, byl tu třeba i soud a věznice. Bylo tu i daleko víc práce, hlavně ženy pracovaly pro výrobce klobouků Tonak, který ale už u nás ukončil výrobu,“ vysvětluje starosta Nasavrk Milan Chvojka. Dnes musí většina obyvatel za prací dojíždět. Výhodou Nasavrk ale zůstává jejich strategická poloha na hlavní trase z Pardubic do Žďáru nad Sázavou, a tím pádem i dobrá dopravní dostupnost.

Valy keltského hradiště České Lhotice

Nasavrky nabízí celou škálu kulturního vyžití. Tamní zámek slouží jako výstavní prostor. Nejcennější je původní vstupní hala s klenutými stropy, kterou se podařilo rekonstrukcí vrátit do původní podoby. V prvním patře je stálá výstava s keltskou tematikou, ve druhém se pak střídají menší expozice a konají se tam koncerty. Hned vedle zámku je Kostel svatého Jiljí, který je nejstarší  a zároveň nejvyšší budovou ve městě.

„Původní stavba pochází ze 14. století, prošla ale několika stavebními úpravami už třeba jen proto, že kostel dvakrát vyhořel,“ popisuje Radka Závorková z nasavrckého informačního centra. Hned za kostelem je také fara, která je sice moderní, ale svým stylem do historického centra Nasavrk krásně zapadá.

Plody jedlých kaštanů sbírají na podzim děti z místní školy

Zachráněné kaštany

Radka Závorková dále upozorňuje na další zajímavosti ve městě, například arboretum v rámci včelařského učiliště, populární keltský skanzen, a samozřejmě historický kaštanový sad. „Nejstarší strom tady se jmenuje Knížák a má zhruba 200 let, i když už je z něj víceméně jen takové torzo,“ popisuje Veronika Musilová z městského úřadu v Nasavrkách.

Před několika lety napadla stromy v Kaštance inkoustová nemoc. Původní obavy, že jde o kaštanový mor, se naštěstí nenaplnily, a tak se zatím daří chorobu alespoň částečně eliminovat a stromy udržovat při životě.

Jedlý kaštan považují prakticky všichni obyvatelé za naprosto přirozenou součást města. I proto se zapojují do slavností nazvaných Kaštanobraní, které se konají každý podzim.

Spustit audio

Související