Nový obchvat začal sloužit u Stráže nad Nežárkou. Řidiči se díky němu vyhnou nebezpečné křižovatce

29. červen 2023 11:10

Na hlavním tahu z Jindřichova Hradce do Třeboně mohou řidiči projet po novém úseku. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo obchvat Dolní Lhoty u Stráže nad Nežárkou. Dvoupruhová komunikace se dvěma křižovatkami uleví nejen řidičům, ale i obyvatelům obce.

„Když teď vyjíždíme autem ven na hlavní silnici, tak často není vůbec možné se tam dostat, protože jede jedno auto za druhým. Tak to se snad zlepší,“ doufá pan Štěpán, který žije v Dolní Lhotě u Stráže nad Nežárkou.

Silnice, která obcí prochází, spojuje Jindřichův Hradec a Třeboň. Podle starosty Stráže nad Nežárkou Jiřího Krupičky zvýšený provoz lidem působí komplikace. „Převážně starší lidé využívají autobusové zastávky podél silnice a někdy je pro ně složité silnici bezpečně přejít. Díky obchvatu se zvýší bezpečnost a také se určitě sníží hlučnost a prašnost,“ říká.

Čtěte také

Myslí si to i ministr dopravy Martin Kupka. „Významně se uleví všem, kteří bydlí v Dolní Lhotě a kteří dosud čelili dramatické tranzitní dopravě,“ připomíná.

Na silnici mezi Lásenicí a Stráží nad Nežárkou bylo navíc několik nebezpečných úseků. „Průjezd obcí a serpentýna před ní nebyly úplně bezpečné, docházelo i k nehodám. Zejména se ale touto stavbou odstranila velmi nebezpečná křižovatka se silnicí II/153, kde došlo k řadě smrtelných nehod. Myslím, že to je jeden z největších přínosů této komunikace,“ uvádí generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Řidiči mohou obchvat Dolní Lhoty u Stráže nad Nežárkou využívat od středy 28. června. Stavbu se podařilo dokončit dřív, než bylo plánováno. „Ta stavba proběhla poměrně rychle, podařilo se ji dokončit o dva měsíce dříve. Vyšla Českou republiku na dvě miliardy korun. Je to 2,6 kilometru dlouhý úsek na silnici první třídy,“ dodává ministr dopravy Martin Kupka.

Spustit audio

Související