Nové moderní depozitáře pro uložení vzácného historického textilu mají v Rychnově nad Kněžnou

2. únor 2020 10:30

Nové depozitáře v hlavní budově Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou budou sloužit k uložení historického textilu a textilních sbírek. Vybaveny jsou klimatizací a moderním policovým systémem, který má podle ředitele Tomáše Zelenky splňovat současné muzejní požadavky na uložení vzácných historických tkanin. Sbírky textilu se do nich budou přemísťovat přibližně dva roky.

„Nejdříve vám ukážeme současný depozitář a potom, kam budeme sbírky stěhovat. Aby byl jasně vidět ten důvod," říká Tomáš Zelenka a otevírá depozitář číslo 322.

Čtěte také

Vcházíme do prostoru plného krabic a ošacení. Vypadá to jak v nějakém butiku nebo možná spíš second handu, protože oděvy už byly očividně nošeny.

„Nacházejí se tady historické oděvy z přelomu 18. a 19. století. Ty jsou pro nás nejvzácnější. Máme tady ovšem také módní oděvy z 20. a 30. let 19. století až po 60. léta minulého století," říká správkyně sbírek Tereza Zemánková a ukazuje jeden ze vzácných, ručně šitých exemplářů.

Tomáš Zelenka vysvětluje.
„Jak je vidět, tento starý depozitář nám již vůbec nevyhovuje, zejména co se týče kapacity. Současně tady také naše sbírkové předměty nejsou uloženy v úplně ideálních podmínkách."

Starý depozitář sbírek textilu Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou

Dostáváme se krásných, čerstvě vymalovaných prostor. Uklízečka Alžběta Ptáková se činí.

Prohlížíme si nové, kovové police s unikátním posuvným systémem

„Díky podpoře Královéhradeckého kraje se nám podařilo vybavit tuto místnost jako nový depozitář, který by už měl odpovídat současným požadavkům muzejnictví. A tím, že jsou regály umístěny na pojezdech, tak jsme schopni využít kapacitu místnosti na maximum. Máme jen jednu uličku, která se posouvá tak, jak potřebujeme."

Čtěte také

Druhá místnost je také vybavena policovým systémem. Ale trošku jiným.

„Tady je za roletou skříň, v které máme návinky, na které budeme ukládat ploché kusy textilu, jako jsou ubrusy či prapory a podobně. Jsou to šuplíky a v každém je umístěno několik válců, na které se budou navíjet textilní materiály," dodává ředitel Tomáš Zelenka.

Stěhování sbírkových předmětů tedy může v Rychnově nad Kněžnou začít. Hotovo by mělo být do dvou let.

Muzeum a galerie Orlických hor
se sídlem v Rychnově nad Kněžnou je regionální muzeum, které především uchovává historické předměty a mapuje historii regionu. Zabývá se i archeologií a botanikou.

autoři: Jana Házová , Michal Baják
Spustit audio

Související