No jistí si tím nebuďte! Dichotomii ve svých tracích reflektují Yeat, Anna Vaverková a Sunnbrella

22. únor 2024

Jeden z předních představitelů opulentního progresivního rapu Yeat nám dává náhled do dystopické budoucnosti s novou deskou 2093, opuštěný trůn mužské jedničky rapového labelu Top Dawg Entertainment by mohl zasednout ScHoolboy Q a návrat hlásí i indie-rockové ikony Vampire Weekend. Kapela English Teacher láká na nové album a deklaruje, že nehraje R&B, z tuzemska se o slovo hlásí Anna Vaverková nebo Sunnbrella, který spojil síly s Oliverem Torrem. ILUV!

ScHoolboy Q - Yeern 101
Credits: Quincy Matthew Hanley, Ronald LaTour, Jason Pounds, Daveon Jackson, Johnny Juliano
Label: Top Dawg Entertainment
Album: Blue Lips

Pět let už čekají fanoušci na nové studiové album kalifornského rappera ScHoolboye Q. Dočkají se konečně 1. března, kdy vychází deska Blue Lips a soudě podle singlů, které z něho zatím vydal, se mají na co těšit. Už na začátku února vypustil ScHoolboy Q dvě videa se skladbami Blueslides a Back N Love, ale teprve Yeern 101 je údajně pilotní singl, který je dostupný i na streamovacích službách. O zajímavý, experimentální beat se postaral producent Cardo, který má za sebou spolupráce s Kendrickem Lamarem nebo Drakem. Poté, co Kendrick Lamar opustil label Top Dawg Entertainment, vyhlíží teď možná Schoolboy Q s novou deskou opuštěný trůn mužské jedničky kultovního rapového labelu.

Vampire Weekend - Gen-X Cops
Credits: Ezra Koenig, Chris Tomson, Ariel Rechtshaid
Label: Columbia
Album: Only God Was Above Us

Newyorské indie-rockové ikony Vampire Weekend mají v oblibě uvádět nové studiové desky dvojicí singlů, které ukazují opačné póly nové nahrávky. Stalo se to i s albem Only God Was Above Us, které trojice vydá na začátku dubna. Zatímco Capricorn je plnohodnotná balada, nás o něco víc zaujala energičtější skladba Gen-X Cops. Její kryptický text je dost možná zase o vztahu zpěváka Ezry Koeniga a boha – o tomto tématu ostatně už pár písní napsal – a v refrénu zpívá: „Každá generace si vytváří vlastní výmluvu.“ Deska je údajně inspirovaná estetikou New Yorku 20. století (což naznačují klipy) a hudební vlivy se odkazují k tradiční indické klasické hudbě a k minimalistovi Terrymu Rileymu, u něhož Koenig bral pěvecké lekce na japonském venkově. Páté studiové album znovu s kapelou produkoval Ariel Rechtshaid.

Yeat - ILUV
Credits: Javier Mercado, Noah Smith
Label: Field Trip Recordings
Album: 2093

Zapomeňte na Travise Scotta, nebo Kanyeho Westa, novým králem opulentního progresivního rapu je Yeat. Třiadvacetiletý rapper a producent z Portlandu vydal v polovině února nové studiové album 2093, temný dystopický opus plný experimentálních trapových beatů. Jsou na něm jen dva hosté – Future a Lil Wayne, k nimž se na bonusové verzi desky přidal ještě Drake. My si z opulentního konceptuálního alba o konci lidské civilizace vybíráme skladbu ILUV, která sampluje osm let starý singl Fleece od kanadského elektronického dua Crystal Castles. Yeat s deskou velmi pravděpodobně odstartuje na čísle jedna amerického žebříčku.

Anna Vaverková - Teď tam nejsi
Credits: Anna Vaverková, Liam Blomqvist
Label: Kabinet Records
Album: Teď tam nejsi single

Písničkářka Anna Vaverková aktuálně jede velkou krasojízdu. S debutovým dlouhohrajícím albem Pozdravy z polepšovny posbírala nominace na všechny české hudební ceny, čerstvě přihodila do hry ještě nový singl Teď tam nejsi. Minimalistická kytarová indie skladba vyšla jako bonus na fyzických nosičích, teď se objevuje navíc na streamovacích službách a vypráví mysteriózní příběh o někom, kdo někam zmizel a nevíme, co se s ním stalo. Možná zažívá velké dobrodružství a svou cestu si užívá, jistí si tím být ale nemůžeme. Přesně jak to máme ve vyprávěních Anny Vaverkové rádi.

Sunnbrella - Have Your Say
Credits: David Zbirka, Oliver Torr

Label: self-released
Album: have your say single

Rok od vydání debutového alba Heartworn se David Žbirka, působící pod aliasem Sunnbrella, vrací s novým singlem Have Your Say. Narozdíl od zmíněné desky z loňska, které dominoval zvuk shoegazeových kytar, Sunnbrella na novém singlu ohledává elektroničtější, klubovější přístup, jež zpopularizovaly internetové mikrožánry. Není tedy divu, že je prošpikovaný efektovanými bubny a synťákovými plochami. Na skladbě se krom Žbirky samotného producentsky podílel také elektronický hudebník Oliver Torr. „Have Your Say je o dichotomii života ve velkém městě, které je rozlehlé, neosobní a osamělé, ale může také být inspirativní, rozmanité a živé,“ říká o novince David Žbirka.

English Teacher - R&B
Credits: Lily Fontaine, Douglas Frost, Lewis Whiting, Nicholas Eden, Marta Salogni

Label: Island Records
Album: This Could Be Texas

Čtyřčlenná kapela English Teacher, čerstvě podepsaná u Island Records, se dala dohromady na hudební univerzitě v britském Leedsu. Díky debutovému EP Polyawkward (2022) se umístili druzí v soutěži Glastonbury Rising a zahráli si před newyorskými Yeah Yeah Yeahs nebo Parquet Courts. Letos v lednu se English Teacher, podobně jako vítězové Czechingu 2023 Island Mint, představili živě na největším evropském showcaseovém festivalu Eurosonic v Holandsku. Teď ohlašují debutovou desku, bude se jmenovat This Could Be Texas a na její vydání lákají v pořadí již pátým singlem. Skladba nazvaná R&B existuje v katalogu kapely už od roku 2021, nyní se ale dočkala přenahrání do “albové verze”. Frontwoman Lily Fontaine v textu pichlavě pokukuje po těch, kteří automaticky předpokládají, že dělá R&B jen kvůli barvě její pleti. „Být ženou jiné barvy pleti v čele kapely by vůbec nemělo být důvodem diskuse. Musíme se s tím prostě smířit, jen tak se změní celý narativ,“ říká.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.