Nemocniční snídaně jako v hotelu. Rodičky v Náchodě je dostávají formou švédského stolu

6. říjen 2021 08:23

Výběr z několika druhů zeleniny, ovoce, pečiva nebo mléčných výrobků, doplněný například o šunku, sýr a cereálie. K tomu různé nápoje. To vše formou švédského stolu. Právě tak už několik týdnů vypadají snídaně na porodnickém oddělení náchodské nemocnice.

Je ráno a na porodnickém oddělení náchodské nemocnice právě začínají snídaně. Maminka Nikol si zatím na talíř vybrala máslo, med, rohlík a banán.
„Je to super, člověk si může vybrat na co má zrovna chuť. Střídám to, ale spíš mám ráda sladkou snídani."

Čtěte také

Ke stolu zaplněnému nejrůznějšími druhy jídla přichází o chvíli později i Aneta. Ta už v Náchodě rodí podruhé a změna ve stravování se jí líbí.
„Ten výběr je dobrý. Jsem spokojená. Vezmu si sýr a taky kompot. Ještě si vyberu nějakou zeleninu nebo ovoce."

Spokojenost rodiček potvrzuje vrchní sestra oddělení Radka Frýbová. Společně stojíme jen několik kroků od ledničky plné především mléčných výrobků.
„Jsou tam výrobky ochucené i neochucené a také potraviny vhodné pro diabetiky."

Snídaně se připravují v nemocniční kuchyni. Její personál se podle manažera Dušana Krištofa snaží vyjít rodičkám vstříc.
„Jedeme na bázi dotazníků, se kterými jsme začínali před rozjetím těchto snídaní."

Čtěte také

Jedním dechem ale dodává, že některá přání novopečených maminek splnit nelze.
„Například, když tam rodičky psaly a požadovaly ze zeleniny kedlubnu. Tu jsme tam nezařadili kvůli nadýmání. Po konzultaci s nutričními terapeuty jsme vyřadili třeba i jahody, a to kvůli možné alergii pro dítě. Podobně jako další typy ovoce."

Snídaně formou švédského stolu jsou v nemocničních zařízeních v Česku stále raritou. V náchodské nemocnice zůstanou pouze na porodnickém oddělení. Na ostatních by to podle vedení nemocnice bylo složité. Jak finančně, tak i kvůli omezené pohyblivosti některých pacientů nebo jejich nejrůznějším dietám.

Spustit audio

Související