Napajedla mají první letošní hříbátko. Klisnička nemá jméno, to by mělo začínat na A

21. leden 2019

První letošní hříbě se narodilo v napajedelském hřebčíně, který má nejstarší chov anglických plnokrevníků v Česku.

Klisnička přišla na svět v pátek krátce po dvacáté první hodině. Porod, o kterém hřebčín informoval až dnes, byl podle zootechničky Kateřiny Zápařkové bezproblémový. Hříbě se už do hodiny postavilo na vlastní nohy a do dvou hodin se napilo mléka.

Hnědá klisnička zatím nemá jméno, bude ho moci navrhnout také veřejnost. Mělo by začínat na stejné písmeno jako matčino jméno, tedy na A.

Klisnička je druhým potomkem sedmileté klisny Agnes Seice. "Agnes Seice bohužel na dráze nikdy nezvítězila, ale z 16 startů se devětkrát umístila, byla například druhá v Jarní ceně klisen nebo Memoriálu Rudolfa Deyla," uvedla zootechnička Zápařková.

Otcem je osmnáctiletý Egerton, který startoval od svých dvou do sedmi let, měl 31 startů, z toho pětkrát zvítězil, osmkrát byl druhý a dvakrát třetí, vydělal přes 14 milionů korun. "Jeho významným potomkem je například Talent, který se loni kvalifikoval na Velkou pardubickou," uvedla Zápařková.

U matky bude hříbě do půl roku, na podzim příštího roku odejde do tréninkové centrály a stane se s něj dostihový kůň. Návrhy na jeho jméno mohou lidé posílat na e-mail hřebčína info@napajedlastud.com.

V napajedelském hřebčíně by se letos mělo narodit asi 40 hříbat.

Hřebčín Napajedla byl založen v roce 1886, dlouhá léta je nejúspěšnějším chovatelem anglického plnokrevníka v zemi. V roce 1992 byl státní podnik privatizován, vznikla akciová společnost Hřebčín Napajedla.

Související