Nález kostry nebo střepů na pozemku neznamená konec stavby domu, uklidňuje archeolog Zdeněk Kuchař

Hostem Českého rozhlasu Zlín byl archeolog Zdeněk Kuchař, aby vysvětlil, jaký je vztah stavebník – archeolog při nálezu koster nebo historických artefaktů při stavebních pracích.

Čtěte také

Jak probíhá archeologický výzkum při stavbách? A mají se ho lidé, kteří se chystají stavět, obávat? Pokud se na vašem pozemku najde nález, znamená to zastavení stavby na dny, měsíce, nebo roky?

Archeolog Slováckého muzea v Uherském Hradišti Zdeněk Kuchař ke vztahu stavebník – archeolog říká: „Stavebníci jsou z nás archeologů trochu nervózní, není to ale na místě. Není to o tom, že bychom někoho na půl roku vystěhovali z pozemků nebo že už by nemohl stavět. Vždycky se snažíme archeologický výzkum provést co nejrychleji. V devadesáti procentech se nic nenajde, pokud se ale narazí na nějakou archeologickou situaci, tak je to potom o domluvě se stavebníkem a navzájem si časově i organizačně vyjdeme vstříc. Byly případy, kdy stavebníkovi to sebralo jen den nebo dva, někdy jen nález zdokumentujeme kresebně a fotograficky a necháme stavebníka dál stavět.“

V rozhovoru Zdeněk Kuchař přidává i odpovědi na otázky: Je potřeba vždy nález nahlásit? Kdo platí náklady výzkumu? Co vše je s tím spojeno?

Rozhovor redaktorky Českého rozhlasu Zlín Markéty Macháčkové s archeologem Slováckého muzea v Uherském Hradišti Zdeňkem Kuchařem vám nabízíme v záznamu.

Archeolog Zdeněk Kuchař ze Slováckého muzea v Uherském Hradišti
Spustit audio

Související