Na živú notečku z Valašské Bystřice zahrají Cimbálové muziky Troják a Štverák

20. září 2019

Poslední středa v měsíci patří v našem vysílání tradičně folklórnímu koncertu Na živú notečku. V zářijovém vydání koncertního speciálu se přihlásíme z Valašské Bystřice.

Cimbálová muzika Troják vznikla po šesti letech trvání stejnojmenného souboru ve Valašské Bystřici. Založila ji rodina Adamcova v roce 1997. Snahou CM Troják je navázat repertoárem na tradiční Zezulkovu cimbálovou muziku, písně čerpala z rodinného archivu Jana Stavinohy. Začínala převážně na písních k typickým tancům z Valašské Bystřice. Tyto taneční bloky v dalších letech doplnily poslechové písně a písně z celého Valašska. Muzika se významně podílí na rozvíjení místních lidových tradic, vystupuje v obci i okolí při zvykoslovných akcích jako jsou dožínky, kácení máje, hody, valašská koleda, končinové bály.

Název valašského souboru i cimbálové muziky byl odvozen od nejvyšší hory obce Tanečnice, které se říkávalo Troják, protože na jejím vrcholu se potkávají hranice tří sousedních vesnic.

„Vykutálení“ Štveráci z Valašské Bystřice

Cimbálová muzika Štverák je seskupení osmi mladých muzikantů z Valašské Bystřice. Hrají spolu příležitostně od prosince 2013. Zpěvu se členové muziky věnovali již před jejím založením – od základní školy se účastnili každoročních pěveckých přehlídek v regionu. Zde už byl krok k tomu se ještě vlastnoručně doprovodit. Radost ze zpěvu rozdávají při provedení známých, či méně známých lidových písní z různých koutů Valašska a Moravy.

Nalaďte si nás ve středu 25. září od 19 hodin na vlnách Českého rozhlasu Brno nebo sledujete online přenos na webu brno.rozhlas.cz, případně na YouTube kanálu Koncerty Českého rozhlasu.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.