Na návštěvě: 30 dní pro Zemi v libereckém Středisku ekologické výchovy Divizna

Střediskem ekologické výchovy Divizna při Zoo Liberec provedli ekolog a vedoucí střediska Aleš Kočí a lektor Michal Řepík. A poradili také, jak v běžném životě pomoct životnímu prostředí.

„Zkus se jeden měsíc chovat zodpovědněji k životnímu prostředí a planetě, která je domovem nás všech,“ zní výzva Střediska ekologické výchovy Divizna v Liberci, která vyhlásila hravou kampaň nazvanou 30 dní pro Zemi.

Do práce či do školy po svých, nebo na kole, při nákupu použít vlastní tašku, nevyhazovat jídlo, nakupovat přiměřeně spotřebě, nebo si dát kávu z automatu do vlastního hrnku. To jsou pouze střípky z pestré mozaiky zodpovědnějšího chování lidí vůči všemu živému i neživému, přírodě, krajině i planetě.

Do této akce se můžou přihlásit školní třídy, parta kamarádů, rodiny i jednotlivci. „Pro menší je motivací, že se sbírají malé puzzle, které se lepí na zeměkouli. Ta je na začátku černobílá, postupně se vybarví. Starší nám posílají svoje příspěvky, fotky, jak se jim daří plnit výzvy a píšou i komentáře, pokud to uznávají za vhodné,“ doplňuje spoluiniciátor výzvy, lektor Michal Řepík.

Příběh neobyčejného semínka

Do výzvy se zapojily také děti z MŠ Jeřmanická, které se v Divizně seznámily s Příběhem neobyčejného semínka.

„Věnujeme se dvěma věcem, první z nich je obecně, jak se semínka v přírodě šíří, co potřebují k životu, co z nich vyroste. Druhá linka programu je, že děti si vyzkouší, kolik práce dá, dostat se od zrníčka pšenice, k placce, tak kolik to dá práce. Placku si můžou sníst, všem to hrozně a chtějí to dělat i doma. Dostaly návod,“ popisuje Michal Řepík jeden z projektů.

Středisko ekologické výchovy Divizna patří od roku 2006 pod libereckou zoologickou zahradu. „Jsme její organizační složkou, a to pro nás znamená, že můžeme využívat odbornou erudici zoologů, kteří pracují v zoo, a že můžeme napomáhat poslání zoologické zahrady, kterým je poznávat, pomáhat a chránit,“ připomíná Aleš Kočí, ředitel Střediska ekologické výchovy Divizna v Liberci.

Co znamená zážitková pedagogika? Co patří do environmentální výchovy? Co má Středisko ekologické výchovy Divizna společného s Technickou univerzitou v Liberci? A jak se zapojit do výzvy 30 dnů pro Zemi? Poslechněte si záznam přímého přenosu.

Spustit audio

Související