Na deset milionů vyčíslilo Jihočeské divadlo ztrátu za letošní sezónu, v létě možná přijde o dalších padesát

16. duben 2021 13:59

Celkem 17 premiér připravilo na divadelní sezónu 2020/2021 Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Před diváky v sále ale odehrálo jen tři. Loni 12. října se v důsledku vládních opatření divadla zavřela, a tak se zbylé premiéry vysílaly on-line, anebo je vidělo jen pár zaměstnanců.

Sezóna v kamenném divadle je v Českých Budějovicích kratší, umělci se na začátku května přesunou na zkoušky do českokrumlovské zámecké zahrady před otáčivé hlediště.

Poslední premiérou letošní sezóny Jihočeského divadla v kamenné budově byla Mozartova opera Cosi fan tutte. I když i ona se odehrála bez diváků, tvůrci si váží toho, že aspoň můžou pracovat.

„Vnímáme tento proces jako dar. Už uplynul rok od začátku tohoto těžkého období, a tak je pro nás velkou ctí a darem vůbec mít možnost pracovat. O to víc si uvědomujeme pomíjivost a prchavost toho, co děláme,“ přitakává režisérka Zuzana Fischer.

Ztrátu celé jedné divadelní sezóny pocítilo Jihočeské divadlo nejenom ekonomicky. „Ztráta z příjmu z prodeje vstupenek se pohybuje kolem deseti milionů korun. Špatně se to vyčíslujeme, protože nevíme, kdy začneme. Pokud bychom nezačali na otáčivém hledišti, propad bude pravdu velký, ale peníze nejsou všechno, zažíváme velkou ztrátu z toho, že tady nebyl ani jeden divák, to je nenahraditelné,“ říká ředitel Lukáš Průdek.

Čtěte také

Divadlo navíc vracelo vstupné za neodehraná představení svým početným předplatitelům. „Kompletní předplatné na tuto sezónu i části předplatných z dřívějších sezón jsme zrušili a divákům jsme vrátili poměrnou část za neodehraná představení, případně jsme jim nabídli poukázky, aby mohli v následujících sezónách vidět, co si zaplatili,“ dodává Lukáš Průdek.

Zřizovatelem Jihočeského divadla je českobudějovický magistrát. Náměstek pro kulturu Juraj Thoma potvrzuje, že město umělce netlačí ke škrtům a úsporám. „České Budějovice rozhodně nepůjdou cestou, že by například snižovaly provozní příspěvek na fungování Jihočeského divadla. To by podle mě bylo za daného stavu naprosto smrtící,“ uvádí.

Všichni teď doufají, že se situace zlepší natolik, aby se 15. června mohla na českokrumlovské točně uskutečnit premiéra inscenace Muž Dvojhvězdy v režii Petra Formana.

Spustit audio

Související