Mým životním úlovkem je skoro třímetrový žralok, vypráví rybář cestovatel

10. březen 2016

Petr Šťastný je vášnivým rybářem, který za úlovky cestuje po celém světě. S prutem se už vydal i do velmi vzdálených zemí, jako je Nový Zéland, Indonésie, Austrálie, Brazílie nebo Čína.

Prut poprvé držel v ruce už ve svých třech letech. Jeho rybářské cesty ale byly nejprve skromné, také kvůli politickému režimu. „Začínali jsme v NDR, Maďarsku, Bulharsku, a když se to začalo uvolňovat, mohli jsme vyrazit do Dánska, Švédska, Norska,“ vypráví.

Většina rybářů, kteří vyrážejí za úlovky do zahraničí, sází na léta praxe a vlastní intuici. Mají za to, že oni sami nejlépe vědí, jak a na co ryby chytat. To je ale podle Petra Šťastného velký omyl a sám se o tom při svých cestách také přesvědčil. „Je nutné, aby si každý našel nějakého pobočníka z toho státu, kam jede chytat, nebo jel už s někým, kdo místo dobře zná a už tam několikrát byl,“ říká.

Svůj sen o životním úlovku si Petr Šťastný splnil už v 90. letech na Floridě v Key West. Chytil tam žraloka, který měřil 275 centimetrů. „Měl zhruba kolem osmdesáti, devadesáti kilogramů a asi 45 minut trvalo, než jsme ho zdolali a přitáhli k lodi,“ líčí rybář.

Vyfotit se s trofejním úlovkem na lodi ale podle něj nepřipadá v úvahu. „Tyto velké ryby se vůbec do lodi nevytahují. Na boku má každá loď míru, kapitán uváže žraloka za ocas, natáhne ho k boku lodi, změří, odhadne váhu podle tabulek a žraloka zase pustí,“ vysvětluje.

Petr Šťastný velmi rád vzpomíná na výpravu na Nový Zéland. Tamní lidé prý rybolovem doslova žijí. „Dalo by se říct, že každý Novozélanďan při narození okamžitě dostal do vínku rybářský prut,“ popisuje. Ryby na Novém Zélandu o víkendech chytají celé rodiny. Nikde na světě Petr Šťastný podle svých slov nic podobného neviděl. „Celé rodiny včetně maminek sedí na přeplněných malých rybářských člunech a všichni chytají ryby,“ dodává.

Největším zážitkem z Nového Zélandu pro něj byl mořský rybolov. Strávil týden na pronajaté lodi a při jedné cestě za úlovky spatřil i neobvyklé přírodní divadlo. „Najednou se nám zamotalo do cesty tisícihlavé stádo delfínů. Nikdo si nedovede představit, co to znamená, mě připadalo, jako by se stěhoval celý Pacifik,“ vypráví nadšeně Petr Štastný.

A jak tráví ryby středoevropskou zimu? Jaké druhy jsou v zimním období aktivní a kam na ně vyrazit? Jaké zážitky si Petr Šťastný odnesl ze svých cest po Amazonii a Číně? Poslechněte si v dalším díle pořadu Máme rádi zvířata.

autor: Jana Urbanová
Spustit audio