Muž tvrdil, že viděl pumu. Fotku ale stáhl z webu a poslal policii. Dostal za to roční podmínku

K případu došlo vloni v červenci. Muž tvrdil, že šelmu viděl u Zdounek na Kroměřížsku, což doložil fotografií. Policie ale brzy zjistila, že obrázek je stažený z internetu.

Šestatřicetiletý muž loni v červenci policii tvrdil, že u obce Zdounky na Kroměřížsku zahlédl pumu. Vše dokládal i fotografií. Později ale přiznal, že si příhodu vymyslel a snímek pocházel z internetu.

Okresní soud v Kroměříži mu za šíření poplašné zprávy udělil roční podmínku, informoval o tom server iROZHLAS.cz, kterému to potvrdila mluvčí okresního státního zastupitelství Jana Kranzová. Pokud během této doby nespáchá nic protiprávního, další trest mu nehrozí.

„Dotyčný byl uznán vinným přečinem šíření poplašné zprávy podle § 357 odst. 2 trestního zákoníku. Bylo u něj podmíněně upuštěno od potrestání a stanovena zkušební doba v trvání jednoho roku za současného vyslovení dohledu nad obviněným,“ přiblížila Kranzová, co stojí v trestním příkazu.

Čtěte také

Případ Okresní státní zastupitelství v Kroměříži řešilo ve zkráceném přípravném řízení. V návrhu na potrestání tak uvedlo nižší trest, než stanovuje zákon. Podle trestního zákoníku totiž muži původně hrozily až tři roky za mřížemi.

Muž loni v červenci zavolal na policii a tvrdil, že u obce Zdounky na Kroměřížsku se pohybuje puma. Zároveň jim zaslal fotografii jako důkaz. Vyšetřovatelé ale později zjistili, že obrázek je stažený z internetu. Poté, co muže znovu vyslechli, se jim přiznal k tomu, že si vše vymyslel.

Incident se stal v době, kdy bylo v Česku hlášeno několik podobných svědectví. Policisté například prověřovali i hlášení ze středočeského Dřínova nebo stopy, které lidé objevili u ovocné školky v Litenčicích na Kroměřížsku. Přivolaný veterinář zjistil, že jde o otisky tlap velkého psa.

Mluvčí kroměřížské policie Simona Kyšnerová ale už tehdy uvedla, že v těchto případech policisté žádné protiprávní jednání neodhalili.

autor: dok
Spustit audio

Související