Most v Bartošovicích má otevřít nové spojení kraje s Polskem

23. září 2010

U Bartošovic v Orlických horách by se mohl začít stavět nový hraniční most, který by otevřel nové silniční spojení s Polskem. Radní Královéhradeckého kraje souhlasili se zařazením stavby nového hraničního mostu přes Divokou Orlici do seznamu akcí spolufinancovaných z evropských fondů. Návrh radních ještě projednají krajští zastupitelé.

"Toto spojení by usnadnilo a zrychlilo cestování do Polska, což by pomohlo vedle turistického ruchu především rozvoji průmyslu či cestám za lidí prací. Cesta do dalších míst v Polsku by se tímto způsobem výrazně zkrátila. Nyní se začne jednat o vzniku tohoto projektu s dalšími institucemi na naší i polské straně," řekl náměstek královéhradeckého hejtmana Petr Kuřík, který má na starost dopravu.
Projekt na přemostění Divoké Orlice přes hranici s Polskem začal vznikat na základě iniciativy starostů Petra Hudouska (Rokytnice v Orlických horách) a Kostase Kotanidise (Bartošovice v Orlických horách)."Přilehlé obce na obou stranách hranice na tomto projektu spolupracují a mají velký zájem o jeho realizaci. Domníváme se, že tento projekt by bylo možné spolufinancovat z operačního programu příhraniční spolupráce ČR - Polsko Evropské unie," napsali oba starostové krajským radním.

Spustit audio