Množství zachráněných potravin díky potravinovým bankám roste

8. únor 2018

Od letošního ledna platí pro prodejny potravin s prodejní plochou nad 400 m2 zákonná povinnost nabízet neprodejné potraviny charitativním a neziskovým organizacím. Síť českých potravinových bank je největším příjemcem těchto potravin a v tuto chvíli přijímá potraviny v maximálním možném množství od všech velkých obchodních řetězců.

Do 14 potravinových bank v České republice se začalo od začátku roku dovážet jídlo ze všech velkých marketů a prodejen napříč celou republikou. V procesu darování potravin je nyní zapojeno přes 800 obchodů, dalších 500 ještě čeká na navázání spolupráce.

„V tuto chvíli lze považovat situaci kolem darování potravin za naprosto zvládnutou a kontrolovanou. Potravinové banky přijímají mnohem více jídla než před platností novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích a jsou schopné dodávat jídlo v dobré kondici a kvalitě svým odběratelům. Zároveň pracují tak, aby nemusely jídlo likvidovat a nekazilo se ve skladech,“ uvedla ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová.

V Karlovarském kraji přerozdělila v roce 2016 potravinová banka zhruba 17 tun potravin. V uplynulém roce 2017 to už však bylo přes 31 tun. Strmý nárůst lze očekávat i letos.

Síť spolupracujících prodejen se postupně rozšiřuje

„Během ledna jsme navštívili dvacítku největších obchodů v Karlových Varech, Sokolově, Chebu, Ostrově, Mariánských Lázních nebo Aši. Všude domlouváme spolupráci a plánujeme svozy darovaných potravin,“ řekl ředitel Potravinové banky Karlovarského kraje Milan Hloušek.

„Pochopitelně tato situace způsobuje zvyšování nákladů. Pro nás to znamená, že budeme muset pro letošní rok sehnat více finančních prostředků na zajištění provozu. Vedle toho přibývá také organizací, které mají zájem od nás potravinovou pomoc odebírat. V současné době máme 17 partnerů a další se ozývají,“ dodal Hloušek.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio