Mléčná banka v hradecké fakultní nemocnici hledá dárkyně mateřského mléka. Co musí splňovat?

11. září 2023 10:27

Fakultní nemocnici v Hradci Králové chybí mateřské mléko. Jak se ho nemocnice snaží do takzvané mléčné banky získat, zjišťovala reportérka Adéla Kavříková přímo na místě.

Mateřské mléko může do mléčné banky dodávat pouze dárkyně, která je úplně zdravá, neužívá žádné léky a to ani hormonální antikoncepci, nekouří, nepije alkohol a samozřejmě také neužívá drogy. Před začátkem dárcovství je nutné absolvovat vyšetření některých závažných onemocnění.

Čtěte také

Odebrané mléko pak musí dárkyně odevzdávat ve sterilních čtvrtlitrových lahvičkách. Ty lze získat přímo v nemocnici. Ihned po odběru je nutné mléko vložit do chladničky nebo do mrazáku. Chlazené mléko přijímá nemocnice do 24 hodin od odběru. Mražené mléko se dodává jednou až dvakrát týdně.

Mléčná banka uvítá mléko od matek do šesti měsíců věku jejich dítěte, kdy má v sobě nejvíce důležitých látek. Získané mléko pak nemocnice pasteruje, zmrazí na teplotu -25 stupňů a uskladní k následnému použití.

Jak chce nemocnice nové dárkyně motivovat?

Loni v říjnu zavedla mléčná banka možnost svozu mléka od dárkyň ze vzdálenosti do 50 kilometrů od Hradce Králové a i díky tomuto kroku se podařilo zajistit dostatek mateřského mléka, které následně nemocnice ve většině případů využívá pro výživu nedonošených či nemocných novorozenců hospitalizovaných přímo na dětské klinice. V letních měsících ale zájem dárkyň mírně klesl a banka proto hledá dárkyně nové.

Čtěte také

Darování je dobrovolné a nemocnice dárkyním přispívá 250 korun za jeden litr mikrobiologicky nezávadného mléka. Darovat ho lze ale i bez nároku na odměnu. Mluvila jsem i s jednou z maminek, která sem do hradecké fakultní nemocnice mléko darovala opakovaně a hlavní motivací je pro ni vědomí, že může někomu pomoci.

Mimo jiné zmiňuje i to, že pravidelnými odběry se tvorba mléka zvyšuje a má ho tak dostatek nejen pro jejího syna, ale i pro někoho, komu může třeba zachránit život. Potvrdila mi, že ten dvousetpadesátikorunový příspěvek je nezdanitelný a využívá ho třeba na to, aby se mohla lépe stravovat.

Čtěte také

Získává nemocnice mateřské mléko i jinými způsoby než od externích dárkyň?

Převážná část mléka pochází od dárkyň hospitalizovaných přímo tady ve fakultní nemocnici. Díky zahájení svozů nemocnice posílila darování od dárkyň externích, ale situace je velmi proměnlivá a poměry darování se průběžně mění.

I z toho důvodu se nemocnice stále zaměřuje především na externí dárkyně a výzvu k darování opakovaně uveřejňuje nejen na webových stánkách, ale i na sociálních sítích. Na závěr ještě dodám, že v Česku jsou mléčné banky celkem čtyři. Další je v Praze, v Mostě a v Českých Budějovicích.

Spustit audio

Související