Mladý medvídek už objevuje svět. Obdivovat jej nyní mohou návštěvníci zlínské zoo

7. květen 2019 13:58

Sameček se narodil v polovině prosince 2018, první měsíce svého života však strávil v zázemí expozice.

Medvídě přichází na svět velmi malé, jeho porodní váha se pohybuje kolem 400 g, je slepé a takřka bez srsti. Šestiletá samice Saraswathi se ale projevila jako skvělá matka, o mládě od prvních okamžiků příkladně pečovala. „O mimořádnosti chovatelského úspěchu svědčí i ta skutečnost, že za poslední rok je to jediné odchované mládě v evropských zoo,“ zdůraznila mluvčí zahrady Romana Bujáčková.

Rodičovský pár, šestiletého samce Druva a stejně starou samici Saraswathi, zlínská zoo získala v roce 2015 z indické Zoo Mysore. Po téměř 30 letech se tak podařilo obnovit chov tohoto nápadného medvěda. Medvědi pyskatí patří mezi vzácně chovaná zvířata, v celé Evropě je objevíme pouze v sedmi zoo.

Zatímco první čtyři měsíce života sameček strávil společně se svou matkou v zázemí, nyní již prozkoumává celý rozlehlý výběh. Jakmile se unaví, vyšplhá na záda samice, pevně se chytne dlouhých hřbetních chlupů a nechá se vozit.

Vše nasvědčuje tomu, že sameček zdárně prospívá a je ve skvělé kondici. Chovatelé nyní jeho váhu odhadují kolem patnácti kilogramů.
Roman Horský, ředitel zlínské zoo

„Vše nasvědčuje tomu, že sameček zdárně prospívá a je ve skvělé kondici. Chovatelé nyní jeho váhu odhadují kolem patnácti kilogramů. Kromě mateřského mléka si již také pochutnává na ovoci, např. žlutém melounu, hroznech, kivi a jablkách, dostává i hmyz a speciální směs, kterou tvoří vařená zelenina, vařená vejce a granule pro hmyzožravce. Ve výběhu jej návštěvníci mohou obdivovat každý den zhruba do 14 hodin. Poté společně se samicí zamíří do zázemí expozice a do výběhu vychází samec,“ doplnil ředitel Horský.

Mládě přichází na svět po sedmiměsíční březosti, se samicí zůstává až do svých tří let věku. „Naše mládě zůstane ve zlínské zoo minimálně dva a půl roku. Poté mu společně s koordinátorem chovu medvědů pyskatých najdeme nový domov v některé evropské nebo světové zoo,“ dodal Roman Horský.

Medvěd pyskatý patří mezi výrazné druhy medvědů díky své huňaté srsti a dlouhým chlupům na uších, krku a plecích. Ve volné přírodě se živí hlavně mravenci, termity a ovocem. Potravu hledá výhradně čichem, má totiž špatný zrak a velmi špatný sluch. Hnízda hmyzu otvírá dlouhými osmicentimetrovými drápy na předních nohách. Při jídle přitiskne čenich k otvoru, zavře nozdry, jazyk stočí do úzké ruličky a hmyz vsaje mezerou mezi chybějícími předními řezáky. Při tomto nasávání způsobuje hlasitý zvuk připomínající hučení vysavače. Délka těla se u dospělých zvířat pohybuje od 1,5 do 1,8 m, váha pak od 100 až do 140 kg. Jsou to samotáři, zvířata se stýkají pouze v období rozmnožování. Domovinou medvědů pyskatých jsou lesy v Indii, Nepálu, Bangladéši a Ceylonu. Populace zvířat ve volné přírodě se odhaduje kolem 10 000 jedinců. Jejich početní stavy neustále klesají kvůli ničení životního prostředí a lovu pro údajně léčivé části těla. Ve zlínské zoo je návštěvníci mohou obdivovat v prostorném výběhu v asijské oblasti zahrady.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související