Místa spojená s Otokarem Březinou, Karlem Havlíčkem Borovským i Vítězslavem Novákem si teď v Počátkách můžete projít díky přehledné mapce

17. červenec 2023

Víte, kolik slavných osobností historie prošlo vaší obcí, nebo se v ní narodilo? V Počátkách už to mají zmapované. Významní rodáci, spisovatelé, skladatelé, učitelé, básníci, věděli bychom, kde žili a pracovali, kdyby na domech neměli pamětní desky? Tyto pevné připomínky historie nás často překvapí nebo doplní znalosti o místní historická fakta.

Pamětní desky slavných osobností zmapovala Hana Koronczi z městského infocentra

V Počátkách si mohou místní i návštěvníci městečka nově projít trasu, která je zavede od jedné desky k další. Zmapovala je Hana Koronczi z městského infocentra, která zájemcům poskytne i mapku. Přímo na náměstí čteme na jedné z desek: Stará pošta – zde se zastavil na své cestě do vyhnanství Karel Havlíček Borovský. „Karel Havlíček se tady zastavil, aby se naproti občerstvil, protože měl žízeň,“ usmívá se. Tyto informace se lze dočíst v počáteckých kronikách.

Nejslavnějším rodákem Počátek je básník Otokar Březina. „Vlastním jménem Václav Jebavý se narodil v tomto domku. Během svého života byl osmkrát nominovaný na Nobelovu cenu a jeho báseň Moje matka je nejpřekládanější českou básní. Tento domek je přístupný, spravuje ho muzeum a uvnitř najdeme jeho sbírky, knihy, veškerou historii,“ uvádí dále autorka mapky pamětních desek.

Další historické osobnosti, které připomínají pamětní desky, jsou dcera Karla Havlíčka Borovského Zdenka Havlíčková, přezdívaná „dcera národa“. V Počátkách strávila dva roky na pozvání hudební skladatelky Josefy Brdlíkové. Žil zde i hudební skladatel Vítězslav Novák, nebo vlastenec ze 17. století Tomáš Pešina z Čechorodu. K mapce přibydou i QR kódy přímo na označené domy, které umožní načtení internetové stránky s kompletními informacemi. Hana Koronczi doufá, že právě to přitáhne pozornost i mladších ročníků k historii města.

Spustit audio