Miloš Šenkýř: In memoriam nemusíme udílet jen vyznamenání

18. červenec 2023

V programovém prohlášení vlády se objevil závazek vybrat „národního ptáka“. Pokud jsou některé z bodů prohlášení zbytečné, tenhle k nim beze sporu patří. Konečně, velká část území republiky svého ptáka má. Moravská a slezská orlice snad zástupcem této třídy obratlovců jsou.

Ve světle velkého legislativního úklidu se návrh zákona o zemských znacích a vlajkách, který je právě ve sněmovně, může zdát nesmyslem. V okamžiku, kdy vyškrtáváme více než tři tisíce nesmyslných předpisů z našeho právního systému, přidáme další nový.

Čtěte také

Něco říká, nestanovuje žádné podmínky, sankce. Hraje si s pojmy jako je země, jejichž názvy jsou sice součástí preambule ústavy i několika institucí, ale jinak jsou dnes již spíše historickým pojmem. A přiznejme, že pro mnoho lidí i část odborníků bohužel.

Právník možná připomene, že zákon je mírně retroaktivní. Dává nějaké právo, v tomto případě právo užívat vlajku a znak – jenže něčemu, co fakticky neexistuje. Je to trošku jako vyznamenání či povýšení „in memoriam“, posmrtné.

Zákon o symbolech

Parlament jako suverén má beze sporu právo takovou věc jako znaky udělit. A má právo rozhodnout o zákonu, který z řady smysluplných zákonů vybočuje.

Čtěte také

Z hlediska funkčního bychom asi v našem právním systému neměli čistě deklaratorní zákony o Masarykově, Benešově, Štefánikově a Havlově zásluze. Zákon o symbolech, který vlastně rozvíjí první větu preambule ústavy a rozšiřují zákon o státních symbolech, je na jejich úrovni.

Když se vychytají jeho mouchy, paradoxně vztažené hlavně k té naší malé části historického Slezska, není důvod zákon neodkývnout. Připusťme, že je potřeba občas udělat něco pro radost a zvýšení hrdosti obyvatel.

Miloš Šenkýř

Zvlášť, když nás to stojí vlastně jen tu chvíli času zákonodárců, kterou by mohli strávit mnohem méně produktivními debatami, a pak náklad na vytištění Sbírky zákonů.

Mimochodem, schválením symbolů našich historických zemí bych bral za ukončenou debatu o národním ptákovi.

Autor je editor a moderátor Českého rozhlasu Brno

Spustit audio