Miloš Šenkýř: Co nám říká Pražan v barvách Brna

13. říjen 2022

Brno má svého nového senátora z Prahy. Ale není to poprvé – a v minulosti tomu bylo dokonce obráceně. Vypovídá to o tom, jak strany vybírají osobnosti, ale také o voličích. Tomáš Töpfer se stal tématem pro diskuse v brněnských hospodách. Ne kvůli výkonům uměleckým, ale kvůli těm politickým.

Lidé se baví tím, jak se za Brno mohl senátorem stát člověk, který je bytostně spojený s Prahou. A jak taková věc mohla v tom odvěkém rivalství Brna a Prahy projít.

Čtěte také

Možnou útěchou je novému zákonodárci jeho studium na brněnské konzervatoři i výkony v Četnických humoreskách, které vznikly v brněnském televizním studiu. Ale to nikdo příliš neřeší.

Ve prospěch Tomáše Töpfera nutno říci, že není zdaleka první. Už při ustavení Senátu v roce 1996 se zástupcem Brna v horní komoře stal finančník Richard Salzmann, který měl s Brnem pramálo společného. A ve stejném roce za pražský obvod číslo 19 usedl v Senátu – a teď pozor – bývalý brněnský primátor Václav Mencl. Oba v barvách ODS.

Bydliště kandidátů

Čtěte také

Přesto ta situace otevírá logickou otázku: Neměl by mít senátor pevnější spojení s obvodem, za který kandiduje? Není to kandidátka skupiny politiků jako ve volbách do sněmovny. Lidé do horní komory volí právě jednoho člověka a jeho propojení s místem by smysl mělo.

Protiargumentem budiž nejen to, že pohled zvenčí může přinést svěží vítr (a konečně v tomto případě problémy Prahy a Brna mohou být v mnohém podobné).

Mandát senátora je celorepublikový. Při své práci nemůže být vázán názory a zájmy regionu, rozhoduje o osudu celého státu. Pokud bychom chtěli Senát jako komoru zastupující rovnoměrně regiony, vraceli bychom se vzdáleně k principu někdejšího Federálního shromáždění. V tom jedna část měla poslance dělené podle počtu obyvatel obou republik tehdejšího Československa a ta druhá zahrnovala rovný shodný počet poslanců z obou republik.

Čtěte také

Náš současný parlament není založený na volbách podle regionů. Ty volební obvody jsou spíše pomůckou, jak dosáhnout rozdělení mandátů. Důkazem toho budiž i podoba těch senátorských, které často spojují lokality s rozdílnými a dokonce i protichůdnými tématy, zájmy i problémy.

Popusťme uzdu fantazii, jak by dopadlo, kdyby musel kandidát bydlet v daném obvodu. Jak by někteří měnili účelově adresy, jak by třeba vznikl speciální úřad či podúřad pro ověřování bydliště kandidátů.

Miloš Šenkýř

Absurdnost hledání podoby povinného spojení kandidatury s regionem ukazují vlastně volby samy. Poodhalují ale taky smýšlení politických uskupení, která raději nasadí člověka zvenčí. Pak tam, kde region sám o sobě nevygeneruje dostatečně silnou osobnost, vítězí stranické kandidátky. To nemusí být nutně špatně, nicméně stále platí, že volič může přemýšlet o pohnutkách strany, která si raději přitáhne kandidáta z jiného konce republiky. No, aspoň ty senátorské náhrady, určené na cestování, využije naplno.

Autor je editor a moderátor Českého rozhlasu Brno

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.