Mezinárodní cyklostezka Bevlava nabízí nově trasu až do Lužné na Hornolidečsku

8. září 2021 09:59

Sdružení obcí Hornolidečska dokončilo první etapu mezinárodní cyklostezky Bečva - Vlára - Váh, po které se cyklisté dostanou z Ústí u Vsetína až do Lužné na Hornolidečsku. Obce na trase ve směru na Slovensko už chystají společně další úseky.

Čtěte také

Síť cyklostezek na Valašsku houstne. A rozrůstá se také aktuálně nejdůležitější cykloturistický projekt ve Zlínském kraji, stezka Bečva - Vlára - Váh, která propojí cyklostezku Bečva se Slovenskem. Dělníci už dokončili první etapu z Ústí u Vsetína do Lužné.

Mezinárodní cyklostezka nese název Bevlava, což je zkratka řek Bečva, Vlára a Váh, které cyklostezka spojuje.  Sedmdesátikilometrová trasa pro cyklisty je v plánu od Ústí u Vsetína přes Valašskou Polanku, Horní Lideč, Poteč, Valašské Klobouky a Brumov - Bylnici až ke státní hranici a dále do Horního Srnie a Trenčína, čímž se propojí cyklostezky Bečva a Váh.

První etapa Bevlavy aktuálně vede z Ústí u Vsetína přes Leskovec, Valašskou Polanku až do Lužné. Jde o deset kilometrů dlouhý úsek. Sdružení obcí Hornolidečska ho vybudovalo za 110 milionů korun. Součástí je celá soustava lávek a propustků, které by měly odolat případné stoleté vodě. I proto při výstavbě cyklostezky vzniklo několik nájezdů a opěrných zdí. 

Obce budou v ještě v letošním roce stavět navazující úsek. Je to odbočka z Valašské Polanky na obec Prlov, tedy část budoucího napojení cyklostezky směrem na Vizovice a dále pak z Vizovic na Zlín. Obce už získaly taky další dotaci na druhou etapu Bevlavy z Lužné přes Lidečko, Horní Lideč až na konec obce Valašské Příkazy. Tento úsek se začne stavět v příštím roce, hotový by měl být v roce 2023.

Spustit audio

Související