Mariusz Surosz: Ach, ty Češky!

Obdivované, odvážné, šikanované, vězněné, odhodlané, vzdělané, půvabné, zapomenuté… Sportovkyně, farářka, historička, volyňská Češka… Barvité a komplikované příběhy československých žen 20. století očima polského novináře a historikaposlouchejte on-line vždy po dobu jednoho týdne po odvysílání.


Rozhlasový výběr z nejnovější knihy Mariusze Surosze dokazuje, že novodobé československé dějiny nebyly žádným švejkovským závětřím. A současně autor skrze silné příběhy polemizuje s polskými stereotypy o Češích jako o podivné směsi knedlíků, piva, Rumcajse a Švejka.

Mariusz Surosz, známý polský novinář a znalec českého prostředí, žijící v Praze, navazuje na svoji předešlou knihu Pepíci, vydanou v roce 2010. Určitým způsobem ji doplňuje či rozšiřuje. A jak sám přiznává:

Výchozím bodem každé kapitoly je žena, jejíž osud mě fascinuje. Ve skutečnosti jsou to črty o dějinách našich jižních pobratimů.

Na půdorysu osudů několika známých i pozapomenutých osobností – např. Věry Čáslavské, Růženy Vackové, Petry Šáchové… – Surosz ozřejmuje širší dobové souvislosti a rozkrývá novodobé dějiny našeho národa z perspektivy, která o nás vypovídá více, než si sami myslíme. Ach, ty Češky! jsou unikátním dílem o naší národní povaze, přednostech i komplexech, vnitřní síle i slabosti, ženské něze i zrůdnosti totalitních režimů.

A proč si Surosz tentokrát svolil zrovna pohled na československé dějiny skrze ženy? V předmluvě ke knize píše:

Básníku Jaroslavu Seifertovi se připisuje efektní maxima: Ženy jsou běloučký cukr v tom hořkém kafi života. Nejsem básník, nedokáži tak mistrně formulovat myšlenky. Ale ani bych nechtěl, reálie jsou pro mě totiž cennější než originální bonmoty.

Mariusz Surosz (nar. 1963, Svinoústí) je polský novinář, esejista a historik. Vystudoval historii a filozofii. Žil v Krakově. Od roku 2011 žije v Praze. Působil v několika nakladatelstvích, pracoval také jako tiskový mluvčí sportovního klubu MKS Cracovia. Texty přispívá do periodik včetně Polského deníku, Gazety Wyborcze, polské edice Newsweeku, Politiky nebo Tygodniku Powszechného. Knižně debutoval souborem sedmnácti esejů z roku 2010 s názvem Pepiki. Dramatyczne stulecie Czechów, jež věnoval důležitým osobnostem československých dějin 20. století, jako jsou Vlasta Chramostová, Klement Gottwald, Milada Horáková, Milena Jesenská, Jan Masaryk, Jan Patočka, Jaroslav Seifert, František Kriegel či Milan Rastislav Štefánik. „Pepíci“ je zlidovělé polské označení pro Čechy. Kniha vyšla v českém překladu pod názvem Pepíci: dramatické století Čechů polskýma očima. Nejnovější autorovou knihou je soubor portrétů Ach, ty Češky (česky 2017).

Dodejme, že první dva díly četby na pokračování, kterou uvádíme v rámci Polského týdne na Vltavě, jsou věnovány historičce a vězenkyni nacistických a komunistických věznic. profesorce Růženě Vackové; třetí a čtvrtý díl je věnovaný volyňské Češce Miloslavě Žákové; pátý a šestý gymnastce Věře Čáslavské a sedmý a osmý farářce a modelce Petře Šáchové.

Účinkují: Aleš Procházka a Marie Málková

Přeložila: Anna Plasová
Připravil: Lukáš Vrbovský
Režie: Vít Vencl

autor: Miloš Doležal
Spustit audio