Majitelé penzionů a atrakcí v Orlických horách věří, že si k nim v létě čeští turisté najdou cestu

31. květen 2020 09:57

Jak to aktuálně vypadá s obsazeností pokojů? Hotelům, chalupám a penzionům v Orlických horách se objednávkami plní termíny na hlavní letní sezónu. Oproti minulým rokům by mohla podle některých ubytovatelů začít dříve než tradičně v červenci. Důvodem je především to, že mnozí rodiče vyrazí na dovolenou s dětmi už v červnu.

„Sezóna se začíná pomalu rozjíždět. Letos vlastně o měsíc dřív. Tím, že děti nemusí do školy, tak jsme zaznamenali vyšší obsazenost už i v průběhu června," říká spolumajitelka jednoho z penzionů v Deštném v Orlických horách Šárka Hejduková.

Čtěte také

Na červenec a srpen se u ní dá sehnat ubytování už jen výjimečně na jednotlivé dny, většina termínů je totiž beznadějně obsazená.

Po několika týdnech vynuceného uzavření penzionu i restaurace kvůli opatřením proti koronaviru doufá v úspěšnou letní sezónu.

„Pokud se vše povede a nenastane samozřejmě předpokládaná druhá koronavirová vlna, tak si myslím, že pro nás to bude takové zadostiučinění. Nezdražovali jsme, ceny máme v podstatě stejné. Co se týká cen v restauracích, tak tam samozřejmě k lehkému navýšení došlo. Ale to je způsobeno nárůstem cen potravin."

Obec Dobřany se rozkládá kolem údolí tvořeného Dobřanským potokem na jihozápadním svahu horského hřbetu Chřiby, který je součástí Orlických hor

V návrat českých turistů na léto věří i Petr Prouza ze Skicentra v Deštném v Orlických horách, které provozuje sedačkovou lanovku a další atrakce.

Čtěte také

„Mluví se o tom, předpokládá se to. Bude samozřejmě záležet i na počasí. My jsme venkovní provoz, takže pokud by bylo deštivo, což si asi ve finále všichni přejeme, aby nebylo úplně sucho, tak nás to ale hodně ovlivňuje. Když bude moc deštivých letních dnů, tak ta sezóna nemusí být tak dobrá. Ale předpokládá se, že z hlediska návštěvnosti by letošní léto mělo být silnější než loňské."

Podle Tomáše Prouzy z infocentra v Deštném se tady v okolí ještě ubytování na léto přeci jen sehnat dá.
„Ta obsazenost bude asi maličko vyšší než loni. Apartmánových typů ubytování je tu víc než hotelů."

Případnou rezervaci pobytů je ale potřeba udělat co nejdříve.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související