Lidé v Kroměříži dostávají zdarma kompostéry. Může je mít každý, radnice zrušila omezení

Kroměřížská radnice začala obyvatelům rozdávat kompostéry. Zrušila omezení v podobě seznamu ulic, jejichž obyvatelé měli nárok na kompostér.

Od dneška si tak pro něj může přijít každý obyvatel města. Kompostérů je k dispozic zhruba tisícovka. „Budou se vydávat do vyčerpání zásob,“ uvedl místostarosta Marek Šindler z ČSSD.

Radnice původně chtěla rozmístit kompostéry v místech, kde chybí popelnice na bioodpad.To ale změnila, pro kompostéry si mohou přijít například i zahrádkáři.

Biskupská garda se vrátí po sto letech před zámek v Kroměříži. Bude o víkendech střežit vchod

Biskupská garda se vrátí před zámek v kroměříži

Vchod do kroměřížského Arcibiskupského zámku bude v turistické sezoně strážit pravidelně biskupská garda.

Kompostér má objem 900 litrů, je vysoký jeden metr a váží téměř 20 kilogramů. Měl by být odolný proti UV záření a proti kyselým a zásaditým látkám. Zařízení má dva vybírací otvory po celé délce stěny kompostéru a větrací otvory na všech stranách.

Plní se shora díky odklopnému víku, jež má pojistku proti samovolnému otevření. Plastový kompostér odolá teplotám minimálně od minus 30 až po plus 45 stupňů Celsia.

Kompostéry stály téměř šest a půl milionu korun. Osmdesát pět procent nákladů radnice zaplatila z evropských fondů. Lidé je dostanou jako výpůjčku, po pěti letech se stanou jejich majetkem

autor: pes
Spustit audio

Související