Lidé pobírající dávky v hmotné nouzi by měli uklízet českobudějovické ulice

27. leden 2011

Lidé, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi, by měli začít uklízet ulice města České Budějovice. Mohli by také udržovat zeleň nebo odklízet sníh. S takovým plánem, jak nechat přivydělat občany v sociální nouzi nebo zaměstnat odsouzené k obecně prospěšným pracím, přišli českobudějovičtí radní.

Vedoucí odboru sociálních věcí magistrátu krajského města Pavla Mikšátková Českému rozhlasu potvrdila, že v případě lidí v sociální nouzi rozhodne jejich zájem: „Musí vykazovat aktivity, jinak by nemohli brát dávky v hmotné nouzi. Došlo ke změně zákona, v době pobírání dávek v hmotné nouzi více než šest měsíců se při nevykázání realizace aktivit snižuje životní minimum na existenční minimum 2020 korun. Pokud se veřejné služby zúčastní, povýší se jim částka na životní minimum.“

„V případě, že odpracují o deset hodin více než plánovaných 20 hodin, tak jim podpora v hmotné nouzi vzroste o zhruba 500 korun měsíčně,“ dodala Mikšátková.

Na přepážkách odboru sociálních věcí magistrátu města České Budějovice, kam si lidé pro dávky v hmotné nouzi chodí, tedy začal průzkum jejich zájmu o takový přivýdělek. Šetření skončí v polovině příštího měsíce.

U lidí odsouzených k obecně prospěšným pracím ale zájem o úklid ulic krajského města nehraje žádnou roli. Svůj trest si budou muset odpykat.

V českobudějovických ulicích jste se tedy ptali, jak tento plán radních využít takto odsouzené, dotazovaní vnímají.

Pro dávky v hmotné nouzi si na přepážky odboru sociálních věcí magistrátu města České Budějovice chodí zhruba 600 lidí. Do dnešní dne projevilo zájem přivydělat si úklidem nebo údržbou veřejných prostranství jihočeské metropole 189 podporovaných.

autor: Petra Matoušková
Spustit audio