Lesníci v Píseckých horách vysazují nové stromky i do zmrzlé půdy, práci jim přidělal kůrovec

14. prosinec 2019 12:08

Písečtí lesníci stále sázejí stromky, přestože je půda už na povrchu zmrzlá. Kvůli kůrovcové těžbě je v lesích víc holin. Lesníci jich musí zalesnit co nejvíc, aby stihli výsadbu dokončit na jaře. 

„Používáme speciální vrták. Zajede asi dvacet centimetrů do země, potom se tam dá stromek. Díry vrtáme po metru,“ popisuje na lesní pasece v Píseckých horách lesní dělník Jiří Hynouš.

Jeho spolupracovnice Radana Košatková bere do rukou stovky sazenic. „Tady je jedlička, je v obalech, protože přeci jenom teď už je zima. Chrání to kořeny a nevadí, když se dají do země i v mrazíkách,“ ukazuje.

Čtěte také

V tuto roční dobu lesníci běžně sazenice nesázejí. Letošní rok byl ale výjimečný. „Následky kůrovcové kalamity i tady na Písecku jsou ohromné. Máme několikanásobně větší holiny, než bývá při normálním hospodaření. Proto díky teplejšímu počasí sázíme i v těchto dnech,“ říká Jiří Keclík, pěstební technik Lesů města Písku.

Společnost vysází třikrát víc sazenic než v jiných letech. „Díky obětavosti našich zaměstnanců a díky tomu, že se nám podařilo sehnat různé výpomoci, teď dostaneme do země řádově 250 tisíc sazenic, což běžně zalesňujeme za celý rok,“ dodává Jiří Keclík.

To, že přijdou sazenice do země v prosinci, by jim nemělo uškodit. „Sazenice v tomto vegetačním období jsou již úplně vyzrálé, mají letorosty zdřevnatělé, takže nehrozí jejich poškození od mrazu. Musíme je ale ochránit před okusem zvěře, na to používáme různé repelenty a tam, kde jsou jenom listnaté sazenice, stavíme oplocenky,“ uzavírá Jiří Keclík.

Spustit audio

Související