Lesníci chrání stromy před zloději páchnoucím roztokem. Za krádež stromku z lesa hrozí pokuta

13. prosinec 2017

Tisíce vánočních stromků vyřezávají v těchto dnech dělníci z lesů v Olomouckém kraji. Další stromy chrání před zloději. Menší jedle, borovice nebo smrky potírají látkou, která v teple zapáchá. Koupený stromek stojí 400 korun, ten ukradený z lesa se může výrazně prodražit. Pokuty jdou do tisíců.

Mezi dvěma vzrostlými stromy se krčí malá borovice. Má pravidelný tvar, měří něco přes metr a půl. Ideální vánoční stromek tím pádem i potenciální terč zlodějů. Ivo Koláček z Lesů města Olomouce proto bere do ruky kartáč podobný škrabadlu na záda a namáčí ho do páchnoucí tekutiny. „Je to taková bílá až šedivá pasta. Pachová složka se v teple uvolňuje a může zavánět v době vánočních svátků i doma,“ vysvětluje.

Oblíbené vánoční jedle, smrky nebo borovice chrání před krádežemi i Lesy České republiky. „V lesích provádíme prostřih koruny stromků, aby se snížila jejich estetická hodnota. Každoročně také stromy, které by se mohly stát terčem krádeže, ošetřujeme chemickým postřikem. Posilujeme v lesích hlídkovou službu. Pokud odhalí pachatele, řeší celou záležitost nejprve domluvou, případně pak blokovou pokutou,“ říká mluvčí Eva Jouklová.

Pohodlnější zloději se občas nechtějí zdržovat s hledáním stromku ve vzrostlém lese a míří přímo do lesních školek s jehličnany. „Na těch plantážích se chránit nedají, plantáže jsou oplocené, zavřené a zamčené,“ popisuje Koláček.

Opatření nejspíš fungují. V Olomouckém kraji se Ivo Koláček ani specializovaní pěstitelé vánočních stromků už několik let nesetkali s hromadnými nájezdy zlodějů. Pár desítek kusů ale mizí podle soukromníka Zdeňka Zahradníčka z Tovačova každoročně. „Když se kradou jednotlivé stromky, tak to je až těsně před Vánoci. Loni jsme ty stromky hlídali a naštěstí jsme žádné krádeže neměli,“ komentuje.

Za krádež stromku z lesa hrozí pokuta až 15 tisíc korun.

autor: ahe
Spustit audio