Lepší ekonomické i personální fungování. Nové vedení kroměřížské nemocnice představuje svoje plány

Ekonom Petr Liškář se od února stane ředitelem kroměřížské nemocnice.

Liškář ve funkci nahradí Lenku Mergenthalovou, kterou včera odvolala valná hromada, tedy krajská rada. Petr Liškář pracuje ve zlínské nemocnici jako ekonom.

Předtím fungoval na pozici místopředsedy představenstva v nemocnicích patřících do skupiny AGEL. Nový ředitel se podle šéfa krajských nemocnic Radomíra Maráčka zaměří na lepší ekonomické fungování i personální otázky.

Maráček bude v představenstvu nemocnice jediný lékař. „Budu garantovat směřování a kvalitu zdravotní péče, budu chodit pravidelně na porady primářů,“ uvedl Maráček.

Krajští radní, kteří tvoří valnou hromadu nemocnice, odvolání Mergenthalové odhlasovali v pondělí. Hlavním důvodem odvolání byla podle hejtmana Jiřího Čunka rozdílnost názorů uvnitř představenstva kroměřížské nemocnice na její fungování i budoucnost.

Odboráři Kroměřížské nemocnice nevyhlásí stávku kvůli pondělnímu odvolání ředitelky nemocnice Lenky Mergenthalové.

Nechtějí ohrozit nemocné, vyplývá z jejich vyjádření, které dnes ČTK zaslala odborářka Ludmila Šromotová. Zaměstnanci nemocnice a odboráři se však chystají na pondělní zasedání krajského zastupitelstva. Projednávat se tam bude petice zaměstnanců nemocnice, kteří se již dříve za ředitelku postavili.

"Nechápeme nepodložené rozhodnutí Rady Zlínského kraje, které povede k citelnému oslabení motivace zdravotníků Kroměřížské nemocnice i nadále setrvávat v nemocnicích řízených těmito lidmi. Považujeme za svoji povinnost upozornit občany celého Zlínského kraje, že směr, kterým vedou jeho současní představitelé, tedy zástupci občanů kraje, své kroky ve zdravotnictví, je pro zdejší zdravotnictví velmi riskantní a může ovlivnit dostupnost a kvalitu poskytované péče," uvedli odboráři.

autor: pes
Spustit audio

Související