Lázeňská Třeboň hostila Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm

12. květen 2019

Značnou část Kavárny věnujeme festivalu Anifilm v Třeboni. Pak vás vezmeme do Tábora, kde finišuje rekonstrukce bývalého augustiniánského kláštera.

Animované filmy zdaleka nejsou vždy zábavou pro malé diváky. Třeba chilský snímek Vlčí dům byste svým dětem určitě pustit nechtěli. Je totiž hororově laděný. A je taky vítězem letošního Mezinárodního festivalu animovaných filmů.

Slavnostní předávání cen se neslo v duchu letu kosmické lodi do vesmíru. Mimo oběžnou dráhu planety Země vynesli porotci hned několik filmů v mnoha kategoriích.

Ovšem chilský Vlčí dům je podle porotkyně Anny Vášové naprosto neporovnatelný: velice temný, expresivní a v mnohém experimentální.

„Kromě toho, že jsme ocenili způsob animace, která je skutečně odvážná a málo viděná, tak jsme ocenili i téma. Odhaluje divákovi svět vlastních strachů, hrůz a potlačovaných úzkostí za poměrně hraničních okolností. Tohle jde nejlépe sdělit výtvarným způsobem, dokonce daleko lépe, než v hraném filmu,“ vysvětlila Anna Vášová.

Nejlepším filmem pro děti je snímek Mirai, dívka z budoucnosti

Anna Vášová byla i mezi porotci, kteří vybírali nejlepší celovečerní film pro děti. Japonský snímek Mirai, dívka z budoucnosti, vypráví dětskýma očima o tom, jak je těžké přijmout novorozeného sourozence.

„Je to krásná, jemná animace v japonském stylu, která krásně sedí k tomu, jak něžné a jemné, ale současně dramatické to téma je. Animační styl hezky podporuje celé vyprávění, určitou mystiku, ale i vstup do dětského světa,“ zdůvodnila Vášová.

Dům animace v Třeboni nebude, zastupitelé odmítli dotaci. Může to ohrozit i Anifilm

Dílny animace na festivalu Anifilm v Třeboni

Zastupitelé Třeboně odmítli dotaci na Dům animace. Město mohlo na projekt získat 66 milionů korun od ministerstva pro místní rozvoj, dalších více než 20 milionů korun by muselo investovat samo.

Jednoduchou úlohu neměli ani porotci krátkých filmů, kteří hodnotili 37 soutěžních snímků. Celkem rychle se ale shodli na vtipném kanadském kousku Zvířecí chování, který zachycuje zvířátka na skupinové psychoterapii.

„Je to vlastně komedie, ale zároveň má v sobě prvky černého humoru a trochu takového smutku, který se v životě občas objeví. Ale ten film to umí vyjádřit velice vtipným a lehkým způsobem,“ potvrdila režisérka Kateřina Karhánková.

Festival si nenechaly ujít tisíce návštěvníků

Diváci brali letos Anifilm útokem, hlavně o středečním svátku a o víkendu, což potěšilo ředitele festivalu Tomáše Rycheckého: „Můj osobní odhad je, že návštěvníků je letos víc než loni. Atmosféra ve městě je plně festivalová. Město je plné, lidé chodí nejen na projekce na náměstí, ale jsou i v zámeckém parku. A hlavně projekce v sálech, které jsou přeplněné, dokazují, že ta návštěvnost bude asi rekordní.“

Tomáš Rychecký se nemýlil: Anifilm letos navštívilo přes devět tisíc návštěvníků.

Atmosféru na festivalu, ale i rozhovor s mladou úspěšnou českou režisérkou animovaných filmů Kateřinou Karhánkovou, uslyšíte v magazínu Kavárna. 

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.