Lávku v Kroměříži obsadili dělníci. Začala její oprava

Podle závěrů týmu VUT lze ale lávku opravit, není v havarijním stavu jako například podobná lávka v Nymburce ve Středočeském kraji, která byla zbourána.

Stavaři začali v Kroměříži pracovat na opravě lávky pro pěší přes řeku Moravu.

Už v závěru loňského roku začala firma vyrábět lana, která lávku zajistí. Dnes se rozběhly práce na lávce samotné. V případě příznivého počasí je dělníci dokončí ještě v březnu.

Lávka v Kroměříži se otevře na jaře. Bude to stát necelých sedm milionů korun

Lávka přes řeku Moravu v Kroměříži

Opravu lávky pro pěší přes řeku Moravu v Kroměříži zajistí brněnská společnost Mitrenga - stavby. Rozhodli o tom městští radní.

Náklady na opravu jsou téměř sedm milion korun. Lávka je od 15. prosince roku 2017 zavřená kvůli kontrole, kterou starosta nařídil poté, co se v Praze zřítila lávka postavená podobným způsobem.

Stavbaři lávku staticky zajistí externími lany. Nynější konstrukci lávky zesílí vnějšími předpínacími kabely složenými z mimořádně ochráněných předpínacích lan, která budou ukotvena za původní opěry. "Lana se pod lávkou budou křížit a zajistí ji zespodu," uvedl vedoucí radničního odboru služeb Lambert Hanzal. Pracuje se podle projektové dokumentace, kterou vypracovali odborníci ze stavební fakulty Vysokého učení technického v Brně (VUT).

Podle Ladislava Klusáčka, který vedl tým odborníků VUT, je rozhodující poškození nosných lan korozí na jedné straně lávky, a to důsledkem nekvality při výstavbě. Poškozena jsou i některá lana na druhé straně lávky. Podle závěrů týmu VUT lze ale lávku opravit, není v havarijním stavu jako například podobná lávka v Nymburce ve Středočeském kraji, která byla zbourána.

Lávka v Kroměříži byla postavena v roce 1984. Je dlouhá 76 metrů, délka nosné konstrukce činí 63 metrů. V roce 1997 odolala lávka rozsáhlým povodním. Dělníci z ní tehdy pouze dočasně odstranili zábradlí, aby nezachytávalo naplavené větve a stromy. Přestála také povodně v letech 2006 a 2010.

autor: pes
Spustit audio

Související