Kvůli těžbě kůrovcového dřeva mizí z lesů s pokácenými stromy i turistické značky

9. červen 2020 12:51

Kůrovcová kalamita dělá starosti nejenom lesníkům, ale i turistům. Kvůli masivní těžbě dřeva někde zmizelo z lesa turistické značení. Turisté se snaží s majiteli dohodnout na kompromisu, na Českobudějovicku je ponechání značek na uříznutých stromech pro lesníky samozřejmostí.

„Pokud se jim to podaří technicky pokácet tak, že uříznou strom nad značkami, je to pro nás dobré, protože zůstává zachován objekt pro značení,“ říká předseda Rady značení Klubu českých turistů Pavel Přílepek.

„Když vidíme, že na stromech značky jsou, snažíme se je zachovat, abychom situaci nekomplikovali,“ potvrzuje Stanislav Laluch ze společnosti Lesy a rybníky města České Budějovice.

Ne vždy je ale zachování turistické značky jednoduché. „Když se těží takzvaným harvestorem, to znamená strojově, tomu operátorovi je jedno, jestli strom uřízne těsně nad zemí nebo třeba o tři metry výš. Komplikovanější je, když se těží klasicky, to znamená dřevorubec plus traktor, dřevorubec se těžko dostane do výšky tří metrů,“ vysvětluje Stanislav Laluch.

Čtěte také

Pokud lesníci odstraní celý strom, značka se většinou přesune na jiný. „Často po těžbě zůstanou listnaté stromy, na které se dají značky namalovat, nebo v nejhorším případě volíme pařez nebo kámen u cesty. Tam je ale zase problém, že tyhle nízké objekty zarůstají travou a jsou hůře viditelné,“ popisuje Pavel Přílepek.

Na křižovatkách, kde je obtížnější orientace a chybí vhodný objekt pro namalování značek, musí turisté jednat o možnosti zabudovat značkařský kolík. „To je v podstatě ocelová trubka, na kterou umisťujeme směrovky nebo šipky,“ upřesňuje Pavel Přílepek.

Klub českých turistů musel na jihu Čech kvůli kůrovcové těžbě za poslední čtyři roky obnovit značení na desítkách kilometrů tras. Víc jich ale bylo na Moravě a Vysočině, kde byla těžba daleko masivnější.

Spustit audio

Související