Kvetoucí rozárium Zahrady léčivých rostlin, to je ukrytý poklad v centru Hradce Králové

1. červenec 2018 09:43

Zahrada léčivých rostlin Farmaceutické fakulty UK v Botanické ulici v Hradci králové se může stát vašim oblíbeným odpočinkovým místem. Její krása zatím zůstává tak trochu skryta, i když je veřejnosti volně přístupná každý rok od dubna až do konce října. A co tam najdete? 

Pěstují tam léčivé rostliny pro studijní a výzkumné účely. Ale roste tam také mnoho krásy. Například "rozárium" s unikátní kolekcí několika stovek růží je právě v plném květu a tak si Romana Pacáková nemohla vybrat lepší čas k jeho prohlídce, než právě začátek léta. Ochotně ji provedla vedoucí zahrady Anežka Chlebková.  

Rozárium v Zahradě léčivých rostlin Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové vzniklo na podzim roku 2015. Ve spolupráci s prestižní francouzskou růžařskou společností Meilland/Richardier zde byla vysázena kolekce přibližně 300 růží v padesáti odrůdách. Všechny růže jsou označeny popiskami s uvedením názvu růže a její unikátní denominace.

Rozárium v Zahradě léčivých rostlin FF UK v Hradci Králové

Jméno Meilland je ve světě růží veličinou, jde o dlouhodobě nejvýznamnější francouzskou růžařskou společnost. Její význam loze připomenout na příkladu dvou růží z jejího šlechtění.

Léčivou zahradu najdete v centru Hradce Králové. Načerpáte v ní síly a ještě se mnoho dozvíte

Léčivou zahradu najdete v centru Hradce Králové. Načerpáte v ní nové síly a ještě se mnoho dozvíte

Nevšední tip na výlet máme pro vás, kteří se rádi procházíte po parcích a kvetoucích zahradách a při tom se rádi také něco zajímavého dozvíte. Redaktorka Romana Pacáková byla opravdu velmi a mile překvapena, když vystoupila z auta téměř v centru Hradce Králové, u brány veliké zahrady, o jejíž existenci až donedávna neměla tušení. Čekala tam na ni Ing. Anežka Chlebková, vedoucí této unikátní zahrady, aby ji provedla.

Na prvním místě je to kouzelná jemná čajohybridová kráska 'Gloria Dei' (také známá jako 'Madame A. Meilland', 'Gioia', v USA 'Peace') uvedená na trh v roce 1945 při příležitosti ukončení 2. světové války, která se stala na dlouhou dobu fakticky synonymem pro ideál krásné a zdravé růže, nejpěstovanější růže všech dob, dodnes je nabízena předními společnostmi.

Druhou proslulou a nádhernou růží je 'Papa Meilland' (Meicesar), tmavě červený sametový a intenzívně vonící čajohybrid z roku 1963, nositel ocenění z Baden-Badenu (1962) a Ženevy (1963), v roce 1988 uvedený do Síně slávy World Federation of Rose Societies, tedy do společnosti nejznamenitějších růží všech dob, do současných dnů získalo toto nejprestižnější ocenění pouhých 16 růží.

Zajímavostí je, že po 50 letech byl vyšlechtěn následovník této růže 'Jubilé Papa Meilland' (Meiceazar), uvedený jako novinka firmy pro sezónu 2015/2016.

Rozárium v Zahradě léčivých rostlin FF UK v Hradci Králové

V Hradci Králové se tak dnes můžeme setkat s růžemi společnosti Meilland již na třech místech - v soutěžním rozáriu v Kuklenách, dále v Jiráskových sadech na soutoku Labe a Orlice, kam bylo vysázeno asi 600 meillandovských růží ve třech odrůdách, konkrétně to jsou růže 'Raphello' (Meikanaro), 'Donatella' (Meikerira) a 'Line Renaud' (Meiclusif) a nakonec tedy nově v Zahradě léčivých rostlin Farmaceutické fakulty UK.

Čtěte takéZahrada léčivých rostlin v Hradci Králové

A samozřejmě je zde ke zhlédnutí i ucelená sbírka léčivých rostlin, nově utříděná podle farmakognostických skupin resp. farmakologických účinků. Pokud si uděláte výlet za růžemi do Hradce, neměli byste Zahradu léčivých rostlin minout, naleznete ji v těsném sousedství samotné fakulty.

autoři: Milan Baják , jou
Spustit audio

Související