Květná zahrada v Kroměříži je nejen krásná, ale pokud jí porozumíte, objevíte v jejích zákoutích celý svět

19. červenec 2023

Proslulá Květná zahrada v Kroměříži je nádherným odpočinkovým místem. Pokud ji ale začnete vnímat jako znázornění labyrintu světa, ukáže vám, jaká tajemství skrývá.

Seriál Záhady a tajemství Zlínského kraje můžete poslouchat i v podcastech na mujRozhlas, Spotify, Apple iTunes nebo Seznam.

Všechny díly pořadu pak najdete také ZDE.

Město Kroměříž nabízí návštěvníkům mnohé: zámek a zahrady, kostely, muzeum s interaktivními výstavami, Expozici Karla Kryla, Zrcadlové bludiště, čokoládovnu, pivovar a mnohé další. Jedním z nejoblíbenějších míst je Květná zahrada, jejíž dominantou je bludiště.

Jak prozradil průvodce zahradou Petr Hudec, když bychom prošli Květnou zahradu tou nejširší cestou od historického vstupu v kolonádě až na její samý konec, mineme vlastně téměř všechno zajímavé, co bychom mohli potkat.

Květná zahrada má díky pravidelné údržbě zahradníků pravidelné geometrické tvary, místní zahradní labyrint je tvořen devíti kilometry zelených stěn. Při její výstavbě a plánování v 17. století si lidé mysleli, že příroda v zahradě sama o sobě není krásná, že je potřeba jí dát tvar. Proto při výstavbě a plánování Květné zahrady byla vrchovatým způsobem uplatněna matematika a geometrie. Jedna velká část zahrady nazývaná květnice je tvořena 16 čtverci, které jsou ještě pak dělený úhlopříčným i cestami na menší plochy trojúhelníkového tvaru. Další část – štěpnice, kdysi osázená mnoha ovocnými stromy, zase významně uplatňuje princip symetrie.

Každá křižovatka v místním labyrintu je stejně jako v životě možností určité volby. Pokud se vypravíme těmi klikatějšími cestami, můžeme objevit například liliovník tulipánokvětý, ptáčnici, zvěřínek, Králičí a Jahodový kopeček, Pomerančovou zahradu, bažantnici a mnohé další.

Zveme vás na procházku Květnou zahradou tak, jak ji možná neznáte. Provedou vás jí tvůrci pořadu Záhady a tajemství Zlínského kraje Markéta Macháčková a Zdeněk Urbanovský a také jejich průvodce Petr Hudec. Spolu s nimi se dostanete i dovnitř místní rotundy, která dříve byla vodním pavilonem a takovým barokním aquaparkem. Najdete v ní také umělé jeskyně a Foucaultovo kyvadlo v podobě zlaté koule, která zaznamenává zemskou rotaci.

Kroměřížská Květná zahrada je známá také pod názvem Libosad. Vybudovat ji nechal v druhé polovině 17. století olomoucký biskup Karel z Lichtensteinu-Castelkorna. Květná zahrada byla spolu s Podzámeckou zahradou a zámkem v Kroměříži v roce 1998 zapsána na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Spustit audio

Související