Kváskový chléb PharmDr. Miloslava Hronka
Kvásek: 1. den - 100 g žitné mouky + 125 g (ml) vody zamíchat a dát do trouby vyhřáté na cca 30 stupňů Celsia.
2. den - Ke směsi přidat dalších 100 g vody a 100 g žitné mouky a nechat do dalšího dne...
3. den - Ke směsi opět přidat 100 g vody a 100 g žitné mouky. Zamíchat, nechat do dalšího dne, pak už smíchat se směsí na chléb...
Chléb: 350 ml připraveného kvásku, 300 ml vody, 300 g žitné chlebové mouky, 200 g pšeničné chlebové mouky, 100 g pšeničné celozrnné mouky, 1,5 lžičky mořské soli, 3 lžičky lněného semínka, 3 lžičky kmínu. Nechat cca 8 hodin kynout a upéct v domácí pekárně.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.