Kusy těla rozházené po skalách, zkrvavené cáry šatů a krajina k nepoznání

Mezi Plasy a Horním Hradištěm na severním Plzeňsku najdeme zajímavé místo. Říká se mu Peklo a váže se k němu poměrně drastická pověst. Tajuplnou atmosféru tady nasajete v jakékoli roční době.

„Kdysi dávno tady při Žebnickém potoce stávala usedlost, ve které žil sedlák Hekl. Byl to člověk přičinlivý, ale byl zlostný a pokaždé, když se mu něco nepovedlo, svolával všechny čerty a klel,“ začala s vyprávěním pověsti vedoucí Turistického informačního centra v Plasích Veronika Kalivodová.

Jednoho dne si koupil pod lesem pole a těšil se na úrodu. Přeci jen, každý krejcar se hodil. „Když ale přišel na pole, zjistil, že je celé zatopené vodou. Šel tedy domů pro syna a společně na poli vykopali strouhy, aby mohla voda odtéci. Když ale přišel na pole druhý den, opět bylo celé pod vodou a všude bylo bahno. Hekl tedy začal nadávat a svolávat všechny rohaté. Zničehonic se před ním objevil čert a ptal se: Co si přeješ, Hakle? Ten mu zlostně odpověděl, že si přeje zbavit pole vody,“ pokračovala Kalivodová.

Čert mu řekl, aby večer poslal svého syna s lopatou a motykou na místo, odkud vytéká nejvíce vody, a ráno bude vše v pořádku. Po těchto slovech zmizel. Syn ani manželka nechtěli, aby hoch šel, ale Hekl byl neústupný, a tak syn musel poslechnout.

Co myslíte? Vyplatilo se sedlákovi dát na radu čerta? To se dozvíte v přiložené reportáži.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.