Krajské nemocnici Tomáše Bati hrozí pokuta kvůli nákaze salmonelózou, pocházela z kuřete s rýží

23. duben 2019 11:51

Téměř sedm desítek lidí, včetně personálu nemocnice, se nakazilo z oběda podávaného 14. března 2019.

Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně hrozí pokuta za nákazu pacientů a zdravotníků salmonelou. Dnes to potvrdila ředitelka krajské hygienické stanice Eva Sedláčková. Salmonelózou minulý měsíc onemocnělo celkem 68 lidí po požití kuřete s rýží. Hygienici už zaslali vedení nemocnice protokol a dali lhůtu na případné podání námitek.

Krajská hygienická stanice Zlínského kraje zároveň uvedla, že bude v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně nadále zajišťovat zvýšený počet zdravotního dozoru, aby tak byla zajištěna nezávadnost podávané stravy. Ze závěrů hygieniků vyvodí nemocnice podle mluvčího Egona Havrlanta osobní zodpovědnost zaměstnanců. Přijala také okamžitá opatření.

"Posílili jsme kontroly rozmrazování masa a jeho teplelné úpravy tak, aby tyto postupy byly monitorovány důsledně. Zvažujeme i nákup kamer a jejich umístění do prostor, kde se připravuje nemocniční strava, abychom případnou lidskou chybu byli včas schopni odhalit a v budoucnu eliminovat," uvedl Havrlant.

Problémy se zpočátku objevily u tří desítek lidí. Mluvčí nemocnice Egon Havrlant tehdy uvedl, že u některých pacientek na gynekologicko-porodnickém oddělení bylo onemocnění závažnější a bylo třeba nasadit antibiotika. Někteří nemocní se léčili doma. Nemocnice hned po výskytu onemocnění zavedla zvýšený hygienický režim, pacienti s obtížemi byli izolování od ostatních hospitalizovaných. Proběhla také desifekce nemocniční kuchyně a skladových prostor. Věcí se zabývá také zlínská policie. "Přijali jsme jedno trestní oznámení. Zabýváme se jím a zjišťujeme zdroj nákazy a veškeré další okolnosti," uvedla v polovině března mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková.

autor: redakce
Spustit audio

Související